‘Opgerolde Franse terreurcel had het gemunt op kerstmarkt in Straatsburg’

22 november 2016Leestijd: 2 minuten
De markt in Straatsburg is een van de grootste kerstmarkten in Europa - Foto: AFP

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Amerikanen die zich tijdens de feestdagen in Europa bevinden om extra voorzichtigheid te betrachten. Er zou een verhoogd risico op terreuraanslagen zijn in die periode.

De Amerikaanse regering heeft een zogenoemd travel alert uitgegeven: ‘Het ministerie blijft ongerust over mogelijke aanslagen in heel Europa,’ aldus een verklaring.

Evenementen in de open lucht

Amerikanen moeten vooral opletten tijdens festivals, evenementen en markten in de open lucht. Ook wordt geadviseerd om grote menigten te vermijden. De autoriteiten geven aan ‘geloofwaardige informatie’ te hebben dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en terreurbeweging Al-Qa’ida aanslagen in Europa voorbereiden. De focus zou daarbij liggen op het komende vakantieseizoen en feestdagen, zoals Kerstmis.

De waarschuwing komt een dag nadat Franse politie een terreurcel van zeven man oprolde. Er werden vier personen aangehouden in Straatsburg, twee in Marseille en een in een ‘ander land’, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De verdachten zijn van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf en variëren in leeftijd van 29 tot 37 jaar, dat is vrij oud voor terreurverdachten. Ze zouden banden hebben met IS en lange tijd een aanslag hebben voorbereid.

Het waarschijnlijke doelwit van de aanslag was de kerstmarkt in Straatsburg, die aanstaande vrijdag opengaat, meldt de Franse politie. Het is een van de grootste kerstmarkten in Europa en trekt jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen. De kerstmarkt in Straatsburg was in 2000 al het doelwit van een verijdelde aanslag van terroristen van Al-Qa’ida.

Franse onderzoekers verklaren dat de arrestanten van maandag mogelijk werden aangestuurd vanuit Syrië, iets wat ook bij de aanslagen in Parijs van vorig jaar en de aanslagen in Brussel gebeurde. De autoriteiten onderzoeken nu of de arrestanten ooit naar Syrië zijn afgereisd. Het vermoeden bestaat dat een aantal van hen via Cyprus naar Syrië is gegaan, maar dat vermoeden is nog niet bevestigd.

Hoofdverdachte in Syrië

De Franse autoriteiten verkeren naar eigen zeggen in de opperste staat van paraatheid. ‘Elke dag worden terreuraanslagen verijdeld,’ verklaarde premier Manuel Valls eerder. De terreurdreiging ligt op het maximale niveau.

Een hoofdverdachte in zaken over mogelijke terreuraanslagen in Frankrijk is Rachid Kassim, een 29-jarige Franse IS-terrorist die nu in Syrië zit. Autoriteiten vermoeden dat hij via Telegram (de versleutelde versie van berichtenapp WhatsApp) communiceert met extremisten die zich in Frankrijk bevinden, en hen aanstuurt om aanslagen te plegen.

Hij werd in verband gebracht met een reeks aanslagen in Frankrijk in de afgelopen maanden, waaronder de moord op een politiestel in Magnanville, de onthoofding van een priester in een kerk in Normandië, en een verijdelde aanslag op de Notre Dame. Kassim zou volgens autoriteiten de afgelopen weken echter offline zijn gegaan.