buitenland

Trump over Romney: laten we het verleden achter ons laten

07 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Republikein Mitt Romney is nog altijd in de race om Donald Trumps minister van Buitenlandse Zaken te worden, hoewel de twee tijdens de campagne geregeld met elkaar in de clinch lagen.

‘We hadden een poos ongelofelijke moeite met elkaar, dus we komen van heel ver,’ zei de gekozen Amerikaanse president in een telefonisch interview met NBC. ‘Het gaat erom wat goed is voor het land. Ik ben bereid om het verleden te laten rusten.’

Romney zei tijdens de campagneperiode heel wat lelijke dingen over Trump. Hij noemde de toenmalige Republikeinse presidentskandidaat onder meer een ‘oplichter’ en een ‘charlatan’. Laten we hem stoppen met een ‘gezamenlijk Republikeins front,’ sprak Romney in maart dit jaar.

Diner bij kaarslicht

Maar of Romney het nu ook echt wordt, liet Trump nog in het midden. Hij is in elk geval nog in de race. Trump zegt de opties inmiddels te hebben verkleind, en voor volgende week een mededeling te hebben gepland over wie de post van minister van Buitenlandse Zaken gaat vervullen.

Met die keuze zal meer duidelijk worden welke weg de president-elect zal inslaan in het buitenlandpolitieke terrein. Voormalig presidentskandidaat in 2012 Romney (69) zou de favoriet zijn van Trump, getuige hun op het oog ontspannen ontmoeting in november en hun diner bij kaarslicht.

Binnen kamp-Trump is er onmin

Foto’s daarvan werden breed uitgemeten in de media. Dat geldt ook voor de opvallende uitspraken van Romney, zeker bezien in het licht van zijn eerdere felheid: ‘Ik had een geweldige avond!’ Maar binnen Trumps gelederen zou er onmin bestaan over de voorkeur van de gekozen president.

Onder anderen Newt Gingrich en oud-campagneleider Kellyanne Conway lieten publiekelijk weten dat er keuzes zijn die ‘verstandiger’ zijn, iets dat dan naar verluidt weer zou hebben geleid tot boosheid bij Trump. ‘Het gaat erom wat goed is voor het land. Ik ben bereid om het verleden te laten rusten,’ zegt Trump nu over Romney.

‘Persoon van het jaar’

TIME Magazine maakte vandaag bekend dat Trump de ‘Persoon van het Jaar’ is.  Op de cover van de volgende editie noemt het tijdschrift hem ‘president van de verdeelde staten van Amerika’. Onder de genomineerden voor de titel waren Trumps tegenstander Hillary Clinton, de wetenschappers die achter de CRISPR-techniek zitten om DNA te wijzigen, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zijn Russische ambtgenoot Poetin en Facebook-topman Mark Zuckerberg.

De titel is niet zozeer bedoeld als steunbetuiging, maar gaat naar degene die het meest zijn stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt. En dat kan van Trump wel worden gezegd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.