Syrisch ‘Twittermeisje’ Bana is in Ankara en knuffelt met Erdogan

21 december 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan staat vaak op de foto met kinderen - brron:AFP

Bana Alabed, het zevenjarige meisje uit Oost-Aleppo dat bekendheid verwierf met haar tweets over de situatie in de Syrische stad, zit bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij heeft haar en haar gezin laten overvliegen per helikopter.

Dinsdag liet Bana weten dat ze Oost-Aleppo was ontvlucht. Ze zou op maandag zijn geëvacueerd door een Turkse helikopter, meldt Hurriyet. Zowel Erdogan als Bana twittert woensdag foto’s van een omhelzing tussen de twee.

<script>” title=”<script>

Moeder deed noodoproep via Twitter

Bana zit nu met haar ouders en broertjes in de Turkse hoofdstad Ankara. Ze deed zondag samen met haar moeder Fatemah een noodoproep aan Erdogan en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu via Twitter. ‘Beste meneer Cavusoglu en Erdogan, laat de wapenstilstand alstublieft werken en haal ons hier weg. We zijn zo moe – Fatemah’, twitterde de moeder van Bana.

Cavusoglu reageerde op de tweet en meldde: ‘Moeilijkheden op de grond zullen ons er niet van weerhouden, zuster. Wees erop gerust dat we alles er aan doen om jullie en duizenden anderen in veiligheid te brengen’.

Woensdag verstuurde het meisje foto’s waarop zij en haar broertje worden geknuffeld door Erdogan. ‘Heel blij om meneer Erdogan te ontmoeten,’ is het bijschrift. Of het gezin in Turkije blijft, of daar asiel krijgt, is vooralsnog onbekend.

Boze tongen

Eerder verdween het Twitter-account van Bana een tijd uit de lucht. Vanwege haar populariteit op het sociale medium, ontstond al snel de hashtag #WhereIsBana. Ze heeft ruim 325.000 volgers op Twitter. Boze tongen beweren dat zij een propaganda-machine is van de Syrische rebellen, die eerder hun bolwerk hadden in het oostelijke gedeelte van Aleppo. Ook de Syrische president Bashar al-Assad, tegen wie de rebellen vechten, liet eerder blijken niet helemaal in de authenticiteit van het account te geloven.

Turkije staat in feite aan de zijde van de Syrische rebellen, die vechten tegen het regime van Assad. De evacuatie van burgers uit Aleppo zou onlangs zijn begonnen, al is daar tegenstrijdige berichtgeving over, nadat Turkije en Rusland een wapenstilstand in het gebied coördineerden. Hoewel de twee landen aan verschillende kanten van het conflict staan, hebben ze wel steeds aangegeven - ook na de moordaanslag op de Russische ambassadeur maandag - in Syrië te willen samenwerken.