VN: Idlib dreigt het ‘tweede Aleppo’ te worden

15 december 2016Leestijd: 1 minuut
Vluchtelingen uit Aleppo komen aan in Idlib, zo'n 55 kilometer verderop - Foto: AFP

De bloederige strijd die nu in Aleppo woedt dreigt zich te herhalen in de stad Idlib als niet snel een staakt-het-vuren wordt bereikt, waarschuwt VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura in Parijs. De stad is momenteel in handen van rebellen, waaronder jihadistische groepen.

 Het gebied, zo’n 55 kilometer verderop, is de eindbestemming voor duizenden burgers en jihadisten die uit Oost-Aleppo vertrekken. Donderdag begon een grootscheepse evacuatie uit het voormalige bolwerk van de rebellen.

Geen waarnemers

Maar volgens De Mistura, die in Frankrijk was om de situatie in Syrië te bespreken met de Franse regering, hebben de Verenigde Naties niet genoeg waarnemers ter plaatse om erop toe te zien dat de evacuaties goed verlopen.

Aan de oostkant van Aleppo zitten volgens hem nog zo’n 50.000 mensen. Het grootste deel, zo’n 40.000 burgers, gaat volgens de VN-gezant naar de westkant van de stad. De anderen, strijders en hun familie, gaan naar Idlib, waardoor er daar mogelijk een nieuwe strijd kan ontstaan.

Kerry legt schuld bij Syrische regime

De Mistura dringt aan op verdere onderhandelingen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil snelle vredesonderhandelingen.

Hij beschuldigt het Syrische regime, dat eerder een overwinning verklaarde in Aleppo, van ‘niets minder dan een slachting’ in de stad. Volgens Kerry frustreert de Syrische regering een landelijke wapenstilstand, doordat het zich niet aan de afspraken zou houden.