Na aanslag op ambassadeur willen Poetin en Erdogan elkaar steunen

19 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara Sergei Karlov zal Rusland en Turkije niet uit elkaar drijven. Dat benadrukken Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan na de aanslag in de Turkse hoofdstad.

Ambassadeur Karlov gaf maandagmiddag een speech bij een foto-expositie in de Turkse hoofdstad, toen hij in zijn rug werd neergeschoten door de 22-jarige Turkse man Mevlut Mert Aydintas, die normaliter voor de oproerpolitie werkt. Karlov overleed aan zijn verwondingen.

Russen en Turken willen relatie nog steeds verbeteren
Erdogan belde snel na de aanslag met zijn Russische ambtgenoot Poetin. Beiden noemen het doodschieten van Andrej Karlov in de Turkse hoofdstad een provocatie om de relatie tussen beide landen te beschadigen.

Poetin had lovende woorden voor de vermoorde Karlov. ‘Een groot man’ en een ‘geweldige diplomaat’, zo meent de Russische leider. Hij noemt de aanslag een poging het vredesproces in Syrië te ondermijnen: dinsdag gaat de afspraak tussen Rusland, Turkije en Iran dan ook gewoon door, stelt Poetin.

De verantwoordelijke ministers van Buitenlandse Zaken praten in Moskou over mogelijke samenwerking in Syrië. Dat ligt gevoelig, want Rusland en Turkije stonden de afgelopen maanden recht tegenover elkaar: de Russen steunen Assad, terwijl Turkije rebellen steunt die van de Syrische leider af willen.

Turkije wijst naar Gülen
In een videoboodschap op de Turkse televisie zei Erdogan dat dat de terroristen hun doelen niet zullen bereiken. ‘Dit is bedoeld om schade aan te richten aan de banden met Rusland. Voor wie dat wil bereiken: dat gaat jullie niet lukken.’ Erdogan kondigde een gezamenlijke commissie aan om de toedracht van de aanslag te onderzoeken. Poetin zei toe naar Turkije te reizen voor het onderzoek.

Ondertussen zeggen de Turkse veiligheidsdiensten dat er ‘erg sterke signalen’ zijn dat de schutter banden had met de controversiële geestelijke Fethullah Gülen. Op camera schreeuwde Aydintas over een jihadstrijd. De schutter riep bij zijn daad ook leuzen over ‘wraak’ en ‘Aleppo’: ‘Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze gruwelijkheden, moeten hier de prijs voor betalen.’