#WhereIsBana? ‘Twittermeisje’ (7) uit Aleppo verdwenen

05 december 2016Leestijd: 3 minuten

Bana Alabed, het zevenjarige meisje dat de aandacht trok door te twitteren over de situatie in de Syrische stad Aleppo, is van de radar verdwenen . Haar account werd zondag verwijderd.

Bana twitterde in het Engels, en wist met haar emotionele berichten al snel meer dan 100.000 volgers te vergaren.

Moeder schreef tweets

Met behulp van haar moeder Fatemah beschreef ze het leven in Aleppo, dat de laatste tijd steeds meer onder vuur kwam vanwege het regeringsoffensief op de stad. Bana vertelde bijvoorbeeld hoe haar huis werd gebombardeerd, en dat ze lichamen had gezien en riep de hashtag #StandwithAleppo in het leven. De berichten die vanuit het account kwamen waren duidelijk gericht tegen het leger van Assad, en impliceerden juist steun voor de rebellenmilities.

Het laatste bericht op het account van Bana werd ook verstuurd door haar moeder: ‘We weten zeker dat het leger ons nu gevangen gaat nemen. We zien elkaar op een andere dag, lieve wereld. Tot ziens’. Maandag werd de hashtag #WhereIsBana trending.

<script>” title=”<script>

Bana, die eerder ook twitterde dat ze van lezen houdt om de oorlog om haar heen te vergeten, trok op een gegeven moment ook de aandacht van de Britse auteur J.K. Rowling. Zij stuurde het meisje als cadeautje een reeks e-boeken van Harry Potter. Rowling retweet ook maandag enkele berichten met vragen over wat er met Bana is gebeurd.

<script>

Syrische regeringstroepen vielen oosten Aleppo binnen

Haar account werd opgeheven op het moment dat Syrische regeringstroepen het oosten van Aleppo binnentrokken, meldt BBC. Bana en haar moeder woonden in datzelfde deel van de stad, dat lange tijd onder controle van rebellenmilities stond maar met het regeringsoffensief het doelwit is geworden van bombardementen van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad en zijn Russische bondgenoten.

Sceptici, onder wie Assad zelf, trekken de echtheid van Bana’s account in twijfel. Een propagandakanaal van terroristen, noemde Assad het eerder in een interview met een Deense journalist. ‘In sommige gebieden gebruiken terroristen burgers als een menselijk schild, maar we moeten ons werk doen en ze bevrijden,’ aldus de Syrische president. ‘Er zijn altijd onschuldige slachtoffers te betreuren in tijden van oorlog’.

Naar schatting van de Verenigde Naties zitten op dit moment nog zo’n 250.000 burgers gevangen in Aleppo. Delen van de stad lopen het risico om ‘één groot kerkhof’ te worden, waarschuwde VN-chef humanitaire zaken Stephen O’Brien eerder deze week. Volgens hem heerst er in delen van Aleppo zo’n hongersnood, dat sommige burgers zich genoodzaakt zien kadavers te consumeren.

Maandagochtend waarschuwde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de rebellen in het oosten van Aleppo. Zijn dreigement: iedereen die zich nu nog in het oosten van de stad ophoudt, zal door de Russen en het Syrische leger als terrorist worden gezien.

‘Wij steunen het Syrische leger in de strijd tegen die criminele bendes,’ aldus Lavrov. Er zijn onderhandelingen gaande met de Verenigde Staten over het mogelijke terugtrekken van rebellen, die de steun hebben van de Amerikanen, uit het oostelijke deel van de stad.