buitenland

Israël boos over resolutie: even geen geld meer naar VN

25 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Israëlische regering van Benjamin Netanyahu is nog altijd furieus over de VN-resolutie die Israël oproept te stoppen met het bouwen van nederzettingen in Palestijns gebied. Netanyahu schort de financiële bijdragen aan een reeks VN-instelling per direct op.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam vrijdag een omstreden resolutie aan, waarin felle kritiek werd geuit op het nederzettingenbeleid van Israël. Het bouwen op Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem zou in strijd zijn met het internationaal recht.

De resolutie kon er alleen doorheen komen omdat Amerika – normaliter een trouwe bondgenoot – geen veto wilde uitspreken. Het is voor het eerst in bijna acht jaar dat de VN-Veiligheidsraad een resolutie aanneemt over Israël en de Palestijnen.

Israël gaat vol in de aanval
Netanyahu gaf al aan furieus te zijn over de resolutie en over het gebrek aan steun van de Amerikanen. Bij een bijeenkomst voor Chanoeka kondigde hij tegenmaatregelen aan. Als gevolg van de ‘schandelijke beslissing’ wil Israël ‘alle contacten met de VN heroverwegen’, aldus de premier.

Betalingen ter waarde van 7,6 miljoen euro aan vijf instellingen van de Verenigde Naties zullen in elk geval worden gestopt. De bewuste instellingen – die niet individueel geïdentificeerd werden –  zouden zich ‘bewust vijandig’ opstellen jegens Israël.

Ook kan Senegal – een van de landen die voor stemden – beloofde ontwikkelingssteun van Israël vergeten, en werd de ambassadeur van Nieuw-Zeeland op het matje geroepen.

‘Deze beslissing had al eerder genomen moeten worden’
Netanyahu laat zich al langer kritisch uit over de VN, waarvan hij denkt dat ze op de hand zijn van de Palestijnen. Die jubelen ondertussen over de VN-resolutie. ‘Het is duidelijk een grote klap voor Israëls beleid’, zo stelde de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De Palestijnse ambassadeur bij de VN Riyad Monsour voegde toe dat het ‘hoog tijd’ was om Israël de les te lezen over de nederzettingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.