buitenland

Aanslag op Russische ambassadeur in Turkije: dit weten we

19 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Russische ambassadeur in Turkije, Andrei Karlov (62), is in Ankara doodgeschoten. Bij de aanslag vielen ook nog andere slachtoffers.

Karlov gaf een speech bij een foto-expositie over Rusland in de Turkse hoofdstad toen hij in zijn rug werd geraakt door drie kogels, melden Turkse media. Karlov overleed aan zijn verwondingen.

Op beelden is te zien hoe verschillende mensen op de grond liggen van het Centrum voor Moderne Kunst. De staande man is de schutter. De burgemeester van Ankara bevestigt tegenover persbureau AFP dat de dader Mevlüt Mert Aydintas is, een 22-jarige Turkse politieagent die onderdeel was van het beveiligingsteam van de ambassadeur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Signalen wijzen naar radicale islam
Het lijkt op een aanval van een radicale islamist. Aydintas riep bij zijn daad leuzen over ‘wraak’ en ‘Aleppo’: ‘Degene die verantwoordelijk zijn voor deze gruwelijkheden, die moeten hier de prijs voor betalen.’ Ook schreeuwde hij in het Arabisch: ‘We hebben trouw gezworen aan Mohammed om de jihad te voeren.’

De aanvaller werd even later doodgeschoten, schrijft het Turkse persbureau Anadolu. Turkse media hebben het over 15 tot 20 geweerschoten en drie andere gewonden, die allemaal buiten levensgevaar zijn. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig bij de toespraak, de meesten van hen konden worden geëvacueerd.

Daags voor Russisch-Turks overleg
Karlov is sinds juli 2013 de Russische ambassadeur voor Turkije en was eerder actief als ambassadeur in Noord-Korea. De aanslag komt een dag voordat de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Rusland en Iran in Moskou met elkaar praten over de situatie in Syrië. Rusland en Turkije steunen verschillende partijen in dat conflict: de Russen steunen president Bashar al-Assad, de Turken zijn onderdeel van de internationale coalitie onder leiding van Amerika, die Assad wil afzetten.

De afgelopen maanden verbeterde de relatie tussen de twee landen weer iets. Recep Tayyip Erdogan heeft ondertussen gebeld met de Russische president Vladimir Poetin, zo weet Reuters. De Russen noemen de schietpartij een ‘terreuraanval’. ‘Maar terreur zal niet overwinnen’, aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.