buitenland

Tsunami Nieuw-Zeeland na zware bevingen: golven tot vijf meter

13 november 2016Leestijd: 2 minuten

Een zware aardbeving van 7,9 op de schaal van richter heeft tsunamigolven veroorzaakt aan de oostkust van Nieuw-Zeeland. Hoe zwaar de gevolgen zijn, moet nog blijken.

De grootste beving had plaats zo’n 100 kilometer van Christchurch, op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Daarna werden nog eens 45 naschokken gemeld, waardoor mensen tot helemaal in het Noorden, bij Auckland, de grond voelden schudden. Vijf van de naschokken waren bevingen met een kracht van minimaal 5,6 op de schaal van richter.

Over impact komen langzaam details naar buiten
Vooralsnog is weinig bekend over de impact van de aardbeving. Op sociale media worden foto’s gepost waarop te zien is hoe wegen zijn beschadigd en hoe op sommige plekken lawines zijn ontstaan. Ook is de elektriciteit op grote delen van het zuidelijke eiland uitgevallen. De hoofdstad Wellington, op het noordelijke eiland, is ontruimd.

2016-11-14 00:00:00 Debris from buildings are seen on a sidewalk past a cordon line in Wellington early on November 14, 2016 following an earthquake centred some 90 kilometres (57 miles) north of New Zealand's South Island city of Christchurch. A powerful 7.8 magnitude earthquake rocked New Zealand early November 14, the US Geological Survey said, prompting a tsunami warning and knocking out power and phone services in many parts of the country. / AFP PHOTO / Marty Melville
In Wellington was er vooral schade aan gebouwen. Nu is het oppassen op de gevolgen van de tsunami. Foto: AFP

Over slachtoffers is niets bekend, al meldt The Guardian wel dat er gebouwen zijn ingestort terwijl de bewoners binnen waren. De tijd van de eerste beving, rond middernacht lokale tijd, vergroot de kans op slachtoffers.

Risico op metershoge golven
Door de aardbevingen zijn tsunamigolven ontstaan, aan de oostkust van het land. Golven kunnen tot wel vijf meter hoog worden, zo waarschuwt het ministerie van Noodsituaties zondag. Het gevaar is voorlopig nog niet geweken, want de hoogste golven kunnen pas uren na de eerste golf aan land komen, aldus het ministerie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nieuw-Zeeland ligt op een plek waar meerdere breuklijnen langs lopen, waardoor er elk jaar vele aardbevingen plaatshebben. Zo werd Christchurch in 2011 geraakt door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van richter. Daarbij vielen 185 doden en vele honderden gewonden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.