Melania Trump maakt campagnedebuut in swing state Pennsylvania

03 november 2016Leestijd: 2 minuten
Melania Trump sprak eerder tijdens de Republikeinse Conventie in Ohio, waarna later bleek dat haar speech geplagieerd was - Foto: AFP

Melania Trump voert voor het eerst alleen campagne voor haar man. Donderdag, een luttele vijf dagen voor de beslissende dag, spreekt Melania in de swing state Pennsylvania.

Tijdens het overgrote gedeelte van de verkiezingscampagne positioneerde Melania zich als zichtbare steunpilaar van Donald Trump, maar hield ze zich in verbale zin grotendeels op de achtergrond.

Pennsylvania is cruciale staat

Ze gaf eerder al aan op de zijlijn te willen blijven, omdat de opvoeding van Barron, de 10-jarige zoon die ze met Trump heeft, prioriteit heeft. Donderdag, slechts vijf dagen voor de beslissende dag, is haar eerste solo-optreden tijdens deze campagne, en wel in de cruciale staat Pennsylvania.

Melania houdt een speech in Berwyn, in de suburbs van Philadelphia, die vaak bepalend zijn voor de uitslag in de gehele staat. Op dit moment neemt Clinton daar volgens de peilingen nog altijd de leiding. Ze wordt vergezeld een geïntroduceerd door Karen Pence, de vrouw van Trumps running mate Mike Pence.

Liefde voor Amerika

Trumps campagnemanager Kellyanne Conway lichtte woensdag al een tipje van de sluier in het ABC programma The View. ‘Melania spreekt over haar leven hier en haar leven in Slovenië, waar ze opgroeide,’ aldus campagnemanager Conway. ‘En haar liefde voor Amerika, en hoe het voor haar niet genoeg was om alleen kennis over Amerika te hebben, maar dat ze Amerikaans staatsburger wilde worden en dat ze 10 jaar heeft gewacht om via de normale kanalen te kunnen immigreren’.

Inderdaad, Melania Trump gaat uitgebreid in op haar immigratie-achtergrond. ‘Ik woonde in Slovenië, en daarna in Milaan en Parijs,’ zegt ze, verwijzend naar haar eerdere carrière als model. Naar eigen zeggen was haar droom altijd om naar Amerika te gaan. ‘Het is de hoogst haalbare eer om staatsburger van dit land te worden.’

Vrouwen en kinderen

Ze licht toe wat haar activiteiten als first lady zouden worden. ‘Ik ga me inzetten voor vrouwen en kinderen,’ aldus Melania, die nu haar meeste tijd als huisvrouw doorbrengt. Sociale media, hoe belangrijk ook in het huidige tijdperk, brengen volgens haar een duidelijk gevaar met zich mee: pesten. Ze waarschuwt voor de effecten van sociale media op kinderen.

Uiteraard gaat ze in op haar man Donald. ‘In de afgelopen jaren heb ik hem steeds bezorgder zien worden over de richting die ons land inslaat,’ vertelt Melania. Het lot van de ‘kleine man’ gaat hem enorm aan het hart, aldus de aspirant-first lady. Met hem aan het roer, wordt het volk volgens haar weer gehoord: ‘He will make America great again‘.

Het is voor Melania eveneens de eerste keer dat ze in het openbaar spreekt, sinds haar pijnlijke optreden tijdens de Republikeinse Nationale Conventie afgelopen zomer. Ze kreeg toen snel beschuldigingen naar haar hoofd over dat haar speech direct geplagieerd was van de speech die first lady Michelle Obama al in 2008 voor de Democratische Conventie hield. Een assistent van Trump nam later de schuld op zich.