Krijgt Amerika een first lady of een first dude?

06 juni 2016Leestijd: 3 minuten
John Lamparski/Getty Images/EPA

Krijgen de Amerikanen het Sloveense fotomodel Melania Trump als first lady? Of keert voormalig president Bill Clinton terug in het Witte Huis, ditmaal als ‘first dude’?

ANP-38432401

Gereserveerd, beleefd en stabiel. Zo beschrijven vrienden Melania Knauss-Trump in een interview met het Amerikaanse mannenblad GQ. ‘Ze is een traditioneel familiemens,’ zegt een van hen. Als haar man Donald Trump president wordt, zal Melania de tweede first lady zijn die buiten de Verenigde Staten is geboren. Louisa Adams, de vrouw van zesde president John Quincy Adams, kwam uit Londen.

Einzelgänger

Melania is geboren in het plaatsje Sevnica in Slovenië, destijds deel van Joegoslavië. Volgens oud-klasgenoten komt ze uit een traditioneel gezin. ‘Haar vader lijkt op Trump,’ aldus een jeugdvriend in GQ. ‘Een dominante zakenman die de lachers op zijn hand heeft. Haar moeder was degene die zich met het huishouden en de kinderen bezighield.’

Trump

De Sloveense leerde Trump kennen tijdens de New York Fashion Week in 1998. Melania was toen 28 en Donald 52. Donald was daar met een minnares. ‘Daarom gaf ik hem mijn nummer niet. Ik zei dat hij mij zijn nummer maar moest geven,’ vertelde ze weekblad People. De rest is geschiedenis. In 2005 werd ze zijn derde vrouw en een jaar later werd hun zoon Barron geboren.

Tijdens Trumps campagne als Republikeins kandidaat laat Melania zich nauwelijks zien. Een bewuste keuze. ‘Dit is de baan van mijn man,’ zegt ze in Harper’s Bazaar. ‘Privé geef ik wel mijn mening. Ik weet precies waar Donald mee bezig is.’ Als first lady zou ze naar eigen zeggen traditioneel zijn. ‘Zoals Jackie Kennedy.’ Melania heeft een chef-kok en een assistent, maar geen nanny. ‘Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk bij mijn kind te zijn,’ zei ze tegen People. Barron noemt ze ‘kleine Donald’.

Gevraagd naar het geheim achter hun relatie zegt Melania. ‘Ik wil hem niet veranderen en hij mij niet.’ Volgens het model houden de twee elkaar scherp. ‘Ik geef mijn mening en soms doet hij daar wat mee en soms niet. Of ik het altijd met hem eens ben? Nee. En ik denk dat dat goed is voor onze relatie.’

Voormalig president Bill Clinton hoopt terug te keren in het Witte Huis.

ANP-45996730

Als Hillary Clinton als kandidaat van de Democraten de verkiezingen wint, betekent dat twee noviteiten: de eerste vrouwelijke president en de eerste ‘first sir’ in de Amerikaanse geschiedenis. Dat haar man, oud-president Bill Clinton, bekendstaat als ‘vredestichter’ en politiek natuurtalent, zal Hillary’s presidentschap – als dat ervan komt – geen kwaad doen.

Ambitieus

Nog voordat Bill werd geboren in het plaatsje Hope in Arkansas, overleed zijn vader bij een auto-ongeluk. William Jefferson Blythe III (zijn geboortenaam) werd door zijn grootouders opgevoed terwijl zijn moeder haar zorgopleiding in New Orleans afmaakte. Nadat zijn moeder de zorg voor Bill weer op zich had genomen, trouwde ze met autodealer Roger Clinton, een alcoholist die haar mishandelde. Bill kwam meerdere keren tussenbeide als zijn vader zijn moeder sloeg. Zijn reputatie als ‘vredestichter’ had hij al jong.

Ontrouw

Tijdens zijn achtjarige presidentschap was hij zeer geliefd. Hij was bekend om zijn betoverende speeches. Zelfs na de ophef rond zijn affaire met stagiair Monica Lewinksy bleef het merendeel van de Amerikanen positief over Clinton. Zijn ontrouw en Hillary’s coulante reactie daarop worden vaak aangehaald tijdens Hillary’s campagne. Maar dat werkt niet in haar voordeel. Critici zeggen dat Hillary niet kan opkomen voor vrouwenrechten omdat ze de ontrouw van haar echtgenoot accepteerde.