nederland

Sociale media akkoord: weg met online haat en racisme

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De sociale media Facebook, Twitter en YouTube hebben met Google en Microsoft een gedragscode ondertekend om haatzaaien op het internet tegen te gaan. Content die als illegaal, haatdragend of oproepend tot geweld worden aangemerkt, moeten volgens de nieuwe code binnen 24 uur van het internet worden verwijderd.

Dat spraken de internetbedrijven af met de Europese Commissie. Andere sociale mediabedrijven en onlineplatforms hebben zich ook aangesloten bij de gedragscode, meldt persbureau Reuters.

Racisten

Europese regeringen proberen al geruime tijd de sociale platforms ervan te overtuigen om racisme, voornamelijk naar aanleiding van de migratiecrisis, aan te pakken.

Lees ook Censuur of rechtmatig? Facebook zet aanval in op rechtse pagina’s2016-02-25 15:34:07 Facebook founder and chief Mark Zuckerberg speaks at the so-called "Facebook Innovation Hub" in Berlin on February 25, 2016. Facebook announced it was donating computer servers to a number of research institutions across Europe, starting with Germany, to accelerate research efforts in artificial intelligence (AI) and machine learning. / AFP / dpa / Kay Nietfeld / Germany OUT

Het speerpunt van het akkoord is volgens de commissie dat EU-lidstaten zo Europese regelgeving tegen racisme en vreemdelingenhaat kunnen omzetten in wetgeving en die ook handhaven.  ‘Sociale media worden helaas gebruikt door terroristische groepen om jongeren te radicaliseren en door racisten om geweld en haat te verspreiden,’ zei EU-commissaris Vera Jourova van Justitie.

De platforms beloven daarnaast ook om zich in te zetten voor het ‘contra-verhaal van haatspraak’. Verschillende platforms zetten zich al langer in om de verspreiding van terreurboodschappen via sociale media tegen te gaan. Zo hebben YouTube en Google speciale teams die hun platforms systematisch afspeuren naar propaganda van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Organisaties voor digitale burgerrechten EDRI en Access Now hebben al bezwaar geuit tegen de nieuwe overeenkomst. Volgens hen zijn maatschappelijke organisaties te weinig betrokken bij het plan, en zou de gedragscode een ‘handjevol betrokken bedrijven’ te veel macht geven.

Ook vrezen zij voor de vrijheid van meningsuiting, omdat met de overeenkomst controversiële content mogelijk offline wordt gehaald. Volgens deze organisaties is het akkoord waarschijnlijk in strijd met de grondrechten, omdat de inperking daarvan alleen via de wet mag worden geregeld.

Blokkades

Vorige week kwam Facebook onder vuur omdat het sociale medium in de afgelopen maanden heeft geprobeerd verschillende populaire nationalistische Facebookpagina’s te verwijderen. Het ging onder meer om pagina’s als ‘Steun de PVV’, ‘Liefde voor Holland’,  en ‘Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders’.

Volgens de beheerders van de pagina’s waren de blokkades een ‘gecoördineerde aanval op andersdenkenden’. Het nieuwe akkoord tussen de sociale mediaplatforms zou een soortgelijk effect kunnen hebben.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.