Laatste peiling hint op nek-aan-nekrace Clinton en Trump

01 november 2016Leestijd: 2 minuten
Trump en Clinton dienen als inspiratie voor Halloween -brin:EPA

De nieuwste ontwikkelingen in het e-mailschandaal rond Hillary Clinton doen de positie van Donald Trump duidelijk goed. In een laatst gepubliceerde peiling van ABC News/Washington Post gaat hij zelfs nipt aan de leiding.

Trump staat 1 procent voor op zijn tegenstander, de Democraat Hillary Clinton, met 46 tegenover 45 procent. Maar de marge is zo klein dat er nog maar weinig conclusies uit kunnen worden getrokken.

Het wordt toch nog ongemeend spannend

Wel dat de kansen groeien dat het een nek-aan-nekrace wordt op 8 november – de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het wordt in elk geval spannend. Het enthousiasme onder kiezers voor Clinton ebt weg, nu zij maar niet loskomt van de affaire. Trump lijkt dus te profiteren van de email-gate rond Clinton die sinds dit weekeinde weer in alle hevigheid is opgelaaid. Hij was er als de kippen bij om het Clinton – en de Amerikaanse burgers – het er eens goed in te wrijven. Volgens Trump zijn de opgedoken e-mails – waarvan we de inhoud nog niet kennen – ‘absoluut vernietigend‘ voor Clinton.

In een speech op maandag had hij een cynisch bedankje over voor Clintons assistent Huma Abedin en Anthony Weiner. ‘We hadden nooit kunnen denken dat we hem nog eens zouden bedanken.’ In het verleden noemde Trump hem onder meer ‘pervers’ – een verwijzing naar zijn scandaleuze erotische berichtjes aan vrouwen – en mogelijk een minderjarige. De FBI doet daar momenteel onderzoek naar. Op de computer van Weiner – met wie Abedin momenteel in scheiding ligt – zijn haar e-mails aangetroffen, mogelijk verzonden vanaf een account op de privé-emailserver van Clinton.

Democraten zijn ziedend op FBI

Tegelijkertijd met de commotie – die het zeer verontruste Democratische kamp ziedend maakt – kwam Newsweek met een onthulling over Trump. Bedrijven van de puissant rijke zakenman zouden stelselmatig e-mails hebben gewist. In sommige gevallen gaat het zelfs om bestanden die nodig waren als bewijsstukken tijdens rechtszaken tegen Trump en zijn bedrijven.

Amerikaanse media – veelal op de hand van Clinton – vinden het nieuws ‘ironisch’, aangezien Trump zelf forse kritiek leverde op de Democraat. Als ik president word, ga ik jou vervolgen, sprak hij in een een-op-eendebat met Clinton.