Overtrad FBI-baas Comey wet met onthulling over mails van Clinton?

01 november 2016Leestijd: 2 minuten
Ondanks de nieuwe onthulling blijft Clinton stug doorgaan met haar campagne - Foto: AFP

FBI-directeur James Comey ging mogelijk over de schreef met zijn brief waarin hij verklaart dat de FBI het onderzoek naar het e-mailgebruik van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton toch gaat voortzetten. Verschillende Democraten beschuldigen hem van partijdigheid en het beïnvloeden van de verkiezingen, die precies over een week worden gehouden.

Comey wordt mogelijk het onderwerp van een onderzoek na zijn onthulling van vorige week.

Mogelijke schending van ‘Hatch Act’

De Verenigde Staten hanteren namelijk de zogenoemde Hatch Act, een wet die het werknemers van de overheid verbiedt het politieke proces te beïnvloeden. Onderdelen van de Hatch Act zijn onder meer dat ambtenaren niet mee mogen doen met politieke activiteiten, dat ze geen donaties of giften van politieke partijen mogen ontvangen en dat ze hun autoriteit niet mogen inzetten om invloed uit te oefenen op een verkiezingsuitslag.

Comey zou de Hatch Act mogelijk hebben geschonden door zo vlak voor de verkiezingen naar buiten te treden over de nieuwe e-mails, die werden aangetroffen op apparaten van Hillary’s assistent Huma Abedin en haar man, het beruchte oud-Congreslid Anthony Weiner. Er moet worden gekeken of die e-mails geheime informatie bevatten.

Advocaat dient klacht tegen Comey in

Een advocaat die in de regering van George W. Bush diende schreef afgelopen weekend dat hij een klacht tegen Comey had ingediend bij de Office of Special Counsel (OSC), een onafhankelijk agentschap binnen de Amerikaanse federale overheid dat onder meer schendingen van de Hatch Act onderzoekt. Een woordvoerder van de OSC liet weten dat een onderzoek ‘over het algemeen’ wordt gestart wanneer er een klacht binnen komt. Eerder deze week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie probeerde te voorkomen dat de onthulling zou worden gedaan.

Of hij wel of niet de wet heeft overtreden heeft alles te maken met de vraag of zijn onthulling politiek gemotiveerd was, of dat hij slechts zijn werk deed. Inmiddels is nog steeds niets bekend over de inhoud van de e-mails waar Comey over schreef. Volgens de FBI-baas moet zijn organisatie nog altijd bepalen hoe belangrijk de mails zijn.

Als het OSC inderdaad een onderzoek naar het begint, is dat van administratieve – niet strafrechtelijke – aard. Mogelijke sancties zijn het verwijderen van iemand uit zijn functie, een demotie of een tijdelijke schorsing. Ook een geldboete van niet meer dan 1.000 dollar is een mogelijkheid. In het geval van een hooggeplaatste officier, zoals Comey, moet de president beslissen over de sanctie. Het Witte Huis liet maandag weten dat de Amerikaanse president Barack Obama gelooft in de integriteit van Comey en er niet van uitgaat dat hij de verkiezingen probeert te beïnvloeden.