Democraten witheet over ‘illegaal’ FBI-onderzoek, Trump profiteert

31 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto's: AFP

Hillary Clinton en haar politieke vrienden zijn niet gediend van de FBI, die het onderzoek naar de e-mails van Clinton heeft heropend. Volgens de Democraten zou de inlichtingendienst de wet hebben overtreden, door het politieke proces bewust te beïnvloeden.

FBI-directeur James Comey was gewend aan felle kritiek van Republikeinse kant, maar krijgt nu de Democraten achter zich aan. De aanleiding is het heropenen van het onderzoek naar Clintons e-mails, tegen de wensen van het ministerie van Justitie in.

Per toeval werd in het onderzoek naar het beruchte oud-Congreslid Anthony Weiner informatie over Clinton gevonden, mogelijk in mails van Huma Abedin, de vrouw van Weiner en rechterhand van Clinton.  Er moet worden gekeken of die e-mails geheime informatie bevatten: dat onderzoek zal in elk geval niet voor de verkiezingen op 8 november zijn afgerond.

Opeens hebben Democraten het over complottheorieën
Clinton liet zich eerder verontwaardigd uit over de beslissing van de FBI, maar haar politieke vrienden doen daar nog een schepje bovenop. Harry Reid, senator voor Nevada, betoogt in een brief aan Comey zelfs dat de FBI illegaal bezig is: de Hatch Act verbiedt de inlichtingendienst om de verkiezingen te beïnvloeden. Reid schrijft over ‘vage verdachtmakingen’ en een ‘politiek gemotiveerd’ onderzoek, minder dan twee weken voor verkiezingsdag.

Bovendien, zo stelt de invloedrijke senator, doet de FBI niets met ‘explosieve informatie over de banden tussen Donald Trump en zijn adviseurs en de Russische regering’. Ook voormalig minister van Justitie Eric Holder heeft kritiek op de FBI. ‘Het ministerie praat normaal niet over lopende onderzoeken. Directeur Comey heeft deze fundamentele principes geschonden.’

De aanvallen op Comey zijn opvallend: in 2013 werd hij door president Barack Obama aangesteld, en werd Comey juist beschreven als liberaal.

Trump kruipt dichterbij Clinton in peilingen
Ondertussen pakt Trump de kwestie aan om een inhaalslag te slaan. ‘We hebben de ultieme remedie voor Hillary’s corruptie,’ zei de presidentskandidaat tegen aanhangers in Las Vegas. ‘Het is de kracht van jullie stem. De corruptie kan worden verslagen als miljoenen burgers opstaan en naar de stembus gaan.’

In de eerste peiling na het nieuws over de FBI is de voorsprong van Clinton gekrompen. Landelijk staan de twee kandidaten opeens nek-aan-nek: 46 procent voor Clinton, 45 procent voor Trump.