buitenland

Trump vindt vervolging van Clinton niet nodig

22 november 2016Leestijd: 2 minuten

Er wordt geen apart onderzoek gedaan naar Hillary Clinton vanwege haar e-mailpraktijken. Dat heeft de oud-campagneleider en assistent van Donald Trump gezegd.

Tijdens het tweede presidentiële debat beloofde Trump dat hij een speciale aanklager zou aanwijzen om de praktijken van Clinton onder de loep te nemen. Toen de Democraat zei dat ze blij was dat Trump niet aan de macht was, zei hij: ‘Omdat je anders vast zou zitten.’

‘Duidelijk signaal’

Kellyanne Conway, de assistent van Trump, heeft in een interview met MSNBC aangegeven dat er geen apart onderzoek zou zijn. ‘Ik denk dat het een heel duidelijk signaal is aan andere Republikeinen dat de president-elect, ook de baas van de partij, voor de inauguratie nog zegt dat hij niet wil doorgaan met dit onderzoek.’

Volgens Conway is de voornaamste reden dat het onderzoek niet doorgaat, dat Trump de Amerikanen wil verenigen, en geen verdere schade aan het imago van Clinton wil aanbrengen. ‘Clinton wordt nog steeds geconfronteerd met het feit dat de meerderheid van de Amerikanen haar niet vertrouwt en haar niet betrouwbaar vindt,’ aldus de assistent van de president-elect. ‘Als Trump kan helpen dat vertrouwen te herstellen, is dat misschien wel een goed idee.’

Het e-mailschandaal heeft behoorlijke schade aangericht tijdens de campagne van Clinton, en veel Amerikanen vertrouwen de voormalige minister van Binnenlandse Zaken niet vanwege de praktijken. Een paar dagen voor de verkiezingen gaf de FBI aan de zaak opnieuw kritisch te bekijken, maar het onderzoeksbureau deed uiteindelijk niets met de nieuwe bevindingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Belofte niet nakomen

Tijdens de verkiezingscampagne uitte een deel van de aanhang van Trump woede en walging over de ‘stiekeme praktijken’ van Clinton. ‘Lock her up,’ werd soms geschreeuwd tijdens evenementen. Hoewel Trump in het tweede debat beloofde voor een apart onderzoek te zorgen, lijkt hij die belofte niet na te zullen komen.

‘Luister, ik denk dat hij heel veel dingen aan zijn hoofd heeft nu hij zich voorbereidt op het presidentschap van de Verenigde Staten, en aspecten van de campagne horen daar gewoon niet bij,’ aldus Conway.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.