buitenland

Zelfs Saudische prins ontkomt niet aan doodstraf

19 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Saudi-Arabië heeft een prins geëxecuteerd. Turki bin Saud al-Kabir kreeg de doodstraf voor het doodschieten van een man in 2012 en werd in Riyad ter dood veroordeeld.

Het komt niet vaak voor dat een lid van de koninklijke familie in Saudi-Arabië ter dood wordt veroordeeld. Voor het laatst gebeurde dit in de jaren 70. Turki wordt gestraft voor het doodschieten van een vriend na een ruzie in 2012.

‘Wet van Allah geldt voor iedereen’

Hoe de doodstraf is uitgevoerd is onbekend. In de meeste gevallen gaat het om een publieke onthoofding op een plein in Riyad. Dit jaar zijn zeker 134 mensen ter dood veroordeeld in het islamitische koninkrijk.

Normaal gesproken hoeven de duizenden leden van het koninklijke huis zich niet veel aan te trekken van de wet, maar in dit geval besloot het land in te grijpen.  ‘We willen aantonen dat de regering van het koninkrijk ervoor zorgt dat de veiligheid en gerechtigheid van Saudiërs wordt gewaarborgd en dat de wet van Allah toepassing heeft op iedereen,’ aldus een verklaring.

Het is volgens het koninklijk huis belangrijk dat de gewone burger ziet dat ‘er geen verschil is tussen kleine en grote personen’. Toch worden Saudiërs over het algemeen vaker voor kleine misdrijven onthoofd: buiten overspel en drugs-misdaden, lopen vooral Saudische vrouwen het risico de doodstraf te krijgen voor bijvoorbeeld hekserij.

Overspel, terreur en moord

saoedi-nikab-1200x800Deze Saudiërs vechten tegen wetten die ‘vrouwen tot slaven maken’

Begin dit jaar werden 47 Saudiërs ter dood veroordeeld voor terroristische activiteiten. De ‘jihadisten’ zouden samenwerken met de terreurgroep Al-Qa’ida. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt zich ‘grote zorgen’ te maken over de flinke toename in doodstraffen in 2016.

In 1975 werd voor het laatst een Saudische prins geëxecuteerd. Faisal bin Musaid al-Saud kreeg de doodstraf voor het doodschieten van zijn oom, Koning Faisal. De prinses Misha’el bint Fahd werd in 1977 geëxecuteerd omdat ze overspel had gepleegd en er met haar minnaar vandoor wilde gaan. Door de daden van de prinses werden de rechten van vrouwen in Saudi-Arabië verder ingeperkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.