buitenland

Russen draaien zaken om: ‘Amerika probeert Poetin te hacken’

08 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse overheid zegt dat de cyberinbraken bij de Democratische partij en in verkiezingssystemen door het hele land het werk zijn van het Rusland van Vladimir Poetin. De Russen slaan direct terug.

De afgelopen maanden werden verscheidene grote cyberaanvallen gemeld binnen de Democratische partij (DNC). In juli braken hackers in op het computernetwerk van de Clinton-campagne en bracht een gebruiker genaamd ‘Guccifer 2.0’ informatie naar buiten over hoe Bernie Sanders werd tegengewerkt door de partijtop.

‘Russen willen verkiezingen beïnvloeden’
Het is slechts één voorbeeld van een reeks cyberinbraken, waarbij ook lokale verkiezingsfunctionarissen het doelwit waren. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zei eerder al dat Russische hackers worden verdacht van de hacks, maar betoogde vrijdag voor het eerst dat alleen hoge Russische officials de cyberaanvallen goed hebben kunnen keuren.

Het doel van president Vladimir Poetin, volgens de Amerikanen, is ‘het verstoren van het Amerikaanse verkiezingsproces’. ‘Dat soort activiteiten van de Russen is niet nieuw,’ zo staat in een statement. ‘Ze hebben dit eerder ook gedaan in Europa en Azië om bijvoorbeeld de publieke opinie te beïnvloeden.’ De Amerikaanse inlichtingendiensten beloven in te grijpen ‘op een plaats en tijdstip van onze keuze’.

Russen draaien zaken om

Russische ‘Fancy Bears’ hackten dopingautoriteit WADA: ‘Froome gebruikte verboden steroïde’ 

De woordvoerder van Poetin, Dimity Peskov, zegt tegen RT niet gediend te zijn van de beschuldigingen en noemt ze ‘totale nonsens’. Hij draait de zaken om: ‘Elke dag proberen tienduizenden hackers de website van Poetin te kraken. Veel van die aanvallen kunnen worden getraceerd in de Verenigde Staten. En toch wijzen we niet elke keer naar het Witte Huis of Langley (hoofdkantoor van de CIA, red.).’

Poetin zei afgelopen maand over de cyberaanvallen dat het eigenlijk niet belangrijk is wie achter de hacks zit. ‘Het gaat erom wat wordt getoond aan het publiek. Daar moet de discussie over gaan, niet over secondaire details,’ zei hij tegen Bloomberg. ‘We doen in elk geval niet aan hacken op nationaal niveau,’ voegde Poetin nog snel toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.