#Turkije

Netelige kwestie: Turkse diplomaten vragen asiel aan in Duitsland

07 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Na de mislukte staatsgreep is het Turkse regime van Recep Tayyip Erdogan op zoek gegaan naar tegenstanders, ook binnen het diplomatieke apparaat. Zeker drie hoge Turkse diplomaten hebben nu in Duitsland asiel aangevraagd.

Een van de acties die het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken na de mislukte staatsgreep ondernam, was het ongeldig verklaren van honderden diplomatieke paspoorten. De diplomaten in kwestie zouden Gülen-aanhangers zijn en hebben meegeholpen bij de coup afgelopen juli. De groep diplomaten werd door het regime opgeroepen terug te reizen naar Turkije.

Niet iedereen reisde terug naar Turkije
Acht diplomaten die op dat moment waren gestationeerd in Duitsland, werden door de maatregel getroffen. Uit onderzoek van Süddeutsche Zeitung, NDR en WDR blijkt dat niet iedereen is teruggegaan naar Turkije: zeker drie van hen hebben asiel aangevraagd in Duitsland. Duitse regeringsbronnen zeggen dat dit getal nog hoger kan uitvallen. Onder hen is in elk geval Oberst Ayhan Dağli, de hooggeplaatste militaire attaché uit Berlijn.

De kwestie is een politiek mijnenveld voor de Duitse regering. Als de drie bescherming krijgen, komen er ongetwijfeld boze reacties vanuit Ankara. Aan de andere kant: als de diplomaten worden teruggestuurd naar Turkije, kunnen ze daar hard worden aangepakt of worden veroordeeld voor lange celstraffen.

Voorlopig geen uitsluitsel
De relatie tussen Turkije en Duitsland is al flink bekoeld. Zo waren er recentelijk controverses rond Jan Böhmermann, de cabaretier die Erdogan belachelijk maakte en een rechtszaak aan zijn broek kreeg, en rond het erkennen van de Armeense genocide. Na de Turkse coup liepen ook de spanningen rond het militaire vliegveld Incirlik op, dat ook door Duitsland wordt gebruikt.

Vooralsnog heeft de Duitse organisatie die verantwoordelijk is voor asielverzoeken geen besluit genomen. Daar is ook weinig haast bij, want zolang de verzoeken worden bekeken, hebben de diplomaten het recht om in Duitsland te blijven. Tot dusver heeft de Turkse regering ook nog geen verzoek ingediend tot uitlevering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.