#Turkije

Waarom Duitsers terugtrekking van Turkse luchtbasis overwegen

25 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Duitsland heeft serieuze plannen om zich terug te trekken van de Turkse luchtbasis Incirlik. Het is een gevolg van de spanningen tussen Turkije en Duitsland, die na de mislukte staatsgreep snel zijn opgelopen.

Het Duitse ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat er scenario’s worden voorbereid om Duitse troepen en gevechtsvliegtuigen weg te halen van Inclirlik, in het geval dat de relatie met Turkije verder verslechtert. Mogelijke andere plekken zijn Cyprus en Jordanië, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Armenië-stemming en mislukte coup zorgen voor bekoelde relatie
Het is een directe reactie op een groep Duitse parlementsleden die willen stemmen over een algehele terugtrekking uit Turkije. Zij zijn boos dat parlementariërs Duitse soldaten op Incirlik niet meer mogen bezoeken, een Turkse straf na de Duitse erkenning van de Armeense genocide.

Incirlik is een luchtbasis in het zuidoosten van Turkije, die door NAVO-bondgenoten wordt gebruikt in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië. De Duitsers hebben er zes Tornado-vliegtuigen staan en er zijn meer dan 250 soldaten gestationeerd. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen gaf donderdagmiddag aan dat ‘operaties vanaf Incirlik nog steeds in het belang zijn van Duitsland én Turkije,’ maar dat ‘andere opties worden bekeken’.

Ook Amerika zou bezig zijn met terugtrekking
Sinds de mislukte coup in Turkije is het gebruik van luchtbasis Incirlik voor zowel Duitsland als Amerika serieus bemoeilijkt. Meermaals sloten de Turken het luchtruim boven en de elektriciteit op Incirlik af, naar eigen zeggen omdat een aantal van de coupplegers gebruik maakten van de luchtbasis. Ook impliceerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de Amerikanen daar weet van hadden.

Amerika houdt in het openbaar vol dat er voor het Amerikaanse leger vooralsnog geen problemen zijn op Incirlik, maar achter de schermen zou worden gediscussieerd over de veiligheidssituatie in Turkije.

De Amerikanen hebben er niet alleen gevechtsvliegtuigen staan, ook liggen er zo’n vijftig kernbommen opgeslagen. Militaire bronnen meldden vorige week dat kernwapens in het geheim worden vervoerd naar Roemenië, maar dat wordt door het leger ontkend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.