Kim Kötter: ‘Trump is een controlfreak, maar ook charismatisch’

02 oktober 2016Leestijd: 3 minuten
US-VOTE-REPUBLICANS-TRUMP

Verscheidene deelnemers aan Miss Universe klapten de afgelopen week uit de school over Donald Trump, die onaardig, grof en racistisch zou zijn. Voormalig Miss Nederland Kim Kötter, die jarenlang met hem samenwerkte, kent een andere kant van de presidentskandidaat.

Charismatisch en een man die altijd uitstraalt dat hij de macht heeft. Zo beschrijft Kötter de Republikeinse presidentskandidaat. ‘Hij weet je bij de eerste ontmoeting meteen in te pakken: het is een indrukwekkende man. Dat doet hij trouwens niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen.’

Kötter kent Trump al een aantal jaren. Ze was Miss Nederland in 2002, en mocht daarom meedoen aan Miss Universe. Die wedstrijd werd destijds geleid door Trump. De twee werkten sinds 2009 zelfs samen, toen Kötter de licentiehouder werd van de Miss Nederland- en Miss Duitsland-verkiezing.

2015-12-13 16:52:42 SCHEVENINGEN - Kim Kštter op de rode loper van de premiere van musical Beauty and the Beast van Disney bij het AFAS Circustheater Den Haag. ANP KIPPA SANDER KONINGKim Kötter is een van de sprekers tijdens American Dreamers part 3, op 19 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam. Zij weet het antwoord op de vraag: hoe is Trump in het echt?

Voormalige Miss valt Trump aan

Deze week beweerde voormalig Miss Universe Alicia Machado dat Trump deelnemers slecht behandelde. Hij zou de Latina in 1997 onder meer ‘Miss Piggy’ en ‘Miss Housekeeping’ hebben genoemd, nadat ze snel een aantal kilo’s was aangekomen.

Trump eiste dat Machado snel weer zou afvallen en liet haar fitnessen in het bijzijn van journalisten. ‘Je bent verplicht om in een perfecte fysieke staat te blijven,’ zei Trump destijds. Democraat Hillary Clinton noemt het een voorbeeld van hoe Trump met vrouwen omgaat.

Controlfreak, provocerend, recalcitrant en innemend  

‘Hij weet goed wat hij wil, hij wil ten koste van alles zijn doel bereiken; wat Donald Trump in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont,’ vertelt Kötter tegen Elsevier. Volgens de Nederlander was Trump in haar omgeving altijd correct en zakelijk. ‘Ik voelde me juist altijd zeer gewaardeerd.’

In 2012 bood de vastgoedmagnaat haar een baan binnen een van zijn bedrijven aan, maar die wees ze af. Daar nam Trump niet zomaar genoegen mee. ‘Hij en zijn rechterhand bleven bellen, ze wilden dat ik direct naar New York zou komen om de details te bespreken. Maar ik had er geen goed gevoel bij.’

‘Nee is geen antwoord voor Trump en kompanen,’ vervolgt Kötter. ‘Als hij iets wil, dan gebeurt het.’

Aandacht trekken

Kötter volgt de verkiezingen met extra aandacht. De vele choquerende, controversiële uitspraken van Trump verbaasden haar in eerste instantie wel. ‘Dit soort uitspraken heb ik hem nooit horen zeggen tegen mij en mijn collega’s. Wel hield hij ervan om te provoceren. Maar hij deed dat meestal met een grapje af.’ De verbale uithalen van Trump tijdens de campagne ziet Kötter vooral als een manier om de aandacht op zich te vestigen.

Ze snapt ergens wel waarom veel Amerikanen Trump steunen. ‘We hebben best veel contact met Amerikanen. Het lijkt erop dat ze een leider willen die Amerika weer het machtigste land ter wereld maakt. Nu helemaal met al het wereldgevaar. En dat moet, volgens hen, met een echte leider.’