#American Dreamers

Trump ‘hoefde 18 jaar lang bijna geen belasting te betalen’

02 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Presidentskandidaat Donald Trump heeft tussen 1992 en 2010 mogelijk geen belasting betaald over zijn zakelijke inkomsten. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times, die Trumps belastingaangiften van 1995 heeft gezien.

De Amerikaanse presidentskandidaat leed een verlies van bijna 916 miljoen dollar (815 miljoen euro) in 1995, blijkt uit een uittreksel van zijn aangiften. Het bedrag is zo hoog, dat hij tot 2010 over zo’n 50 miljoen aan normaal gesproken belastbaar inkomen geen inkomensbelasting heeft hoeven te betalen.

Volgens belastingexperts zou hij met terugwerkende kracht zelfs een deel van de betaalde inkomensbelasting tussen 1992 en 1994 kunnen terugeisen.

Legale belastingontwijking

De Republikein heeft steevast geweigerd zijn belastinggegevens vrij te geven, tenzij zijn rivaal Hillary Clinton besluit haar e-mails te publiceren die zijn verzonden vanaf haar privéservice toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Als Trump inderdaad zijn belastingaangifte niet openbaar maakt voor de verkiezingen in november, is hij de eerste presidentskandidaat die de publicatie weigert sinds 1972.

De New York Times, die vorige week zijn lezers heeft opgeroepen voor Clinton te stemmen, lekt nu alleen een deel van Trumps aangiften in 2015. Daaruit blijkt dat hij op een legale wijze bijna twee decennia minieme bedragen aan belasting heeft kunnen betalen. Wat hij precies over die jaren heeft betaald, is onduidelijk.

Mismanagement van Atlantic City en luchtvaartmaatschappij

Hoe problematisch wordt deze Newsweek-onthulling voor Trump?

Trump leed zo’n fors verlies door ‘mismanagement’ van zijn casino’s in gokparadijs Atlantic City, en de slecht getimede aankoop van het Plaza Hotel in Manhattan. Vooral de vroege jaren ’90 waren financieel zwaar voor Trump: over de eerste maanden van 1990 leed de Trump Taj Mahal een verlies van meer dan 25 miljoen dollar.

Ook zou de aankoop van een jacht en de lancering van een nieuwe luchtvaartmaatschappij voor hoge kosten hebben gezorgd. De luchtvaartmaatschappij, Trump Shuttle, verloor binnen een paar maanden bijna 35 miljoen dollar.

Het campagneteam van Trump wil niet reageren op de gelekte stukken. Op de website hekelt een woordvoerder het feit dat de stukken ‘op illegale wijze zijn gepubliceerd’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.