buitenland

Rellen in ‘Jungle’ Calais: laten migranten ontruiming zomaar toe?

23 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

In de nacht van zaterdag op zondag zijn rellen uitgebroken in de ‘jungle’ van Calais, de beruchte migrantenkampen in Noord-Frankrijk. Het is de bedoeling dat duizenden asielzoekers de komende dagen worden verplaatst naar andere opvangcentra.

Maandag beginnen de Franse autoriteiten met de ontruiming van de ‘jungle’, waar volgens hulporganisaties momenteel nog zo’n 8.100 mensen zitten. Het gaat vooral om jonge Afrikaanse mannen. De migranten willen in de meeste gevallen de oversteek maken naar Groot-Brittannië, maar kunnen dat niet op legale wijze doen. Ze springen op vrachtwagens of proberen te lopen door de Eurotunnel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor de ontruiming zijn er al rellen
De kampen zijn een broeinest van ziekte en criminaliteit en een doorn in het oog van de Franse regering. Het plan –dat is goedgekeurd door de rechter – is nu om de komende dagen duizenden migranten naar een enorme hangar te brengen, waarna ze worden vervoerd naar opvangcentra elders in Frankrijk.

Dat is tegen de wil van sommige asielzoekers, die in de nacht van zaterdag op zondag de confrontatie zochten met de politie. Migranten gooiden met stenen, de politie reageerde met traangas. Meer dan 1.250 agenten worden ingezet, om verdere ongeregeldheden te voorkomen.

2016-10-22 20:27:43 epa05598412 A French riot police officer shots tear gas at migrants as they attack the fence next to the makeshift camp 'the Jungle' in Calais, France, 22 October 2016. The camp gathering more than 7,000 migrants will be dismantled on 24 October, a process that shall take a week according tho the French authorities. EPA/ETIENNE LAURENT
1.250 agenten moeten de rust in Calais gaan bewaren de komende dagen. Foto: EPA

Britten steken helpende hand toe
Het is onzeker of de ontruiming zal slagen, want verscheidene pogingen om de kampen op te doeken, mislukten. Steeds weer kwamen migranten terug, in grotere aantallen, azend op een oversteek naar Groot-Brittannië. Ditmaal is er ook hulp van de Britse regering, die heeft aangeboden een kwart van de jongeren die in Calais vastzit, op te nemen.

Dat leidde dan weer tot felle debatten in Groot-Brittannië, omdat veel asielzoekers zouden liegen over hun leeftijd. De eerste groep jongeren die vrijdag Engeland aankwam, werd afgeschermd door gigantische plastic schermen. Volgens aanwezige officials was dit om ervoor te zorgen dat aanwezigen geen foto’s van de migranten zouden nemen, maar boze tongen beweren dat de ware reden is om de leeftijd van de migranten te verhullen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.