EU wil af van hoge aantallen Afrikaanse asielzoekers

19 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten die de Middellandse Zee overstaken komen aan in de haven van Sicilië - Foto: AFP

Europese landen willen zo snel mogelijk af van het hoge aantal Afrikaanse migranten dat vanuit Libië via de Middellandse Zee de Europese Unie binnenkomt. Donderdag spreken EU-regeringsleiders in Brussel over manieren om de migratie vanuit het Afrikaanse continent te stoppen.

Een veelbesproken mogelijkheid is het opstellen van een soort ‘Turkijedeal’ met Afrika. Er worden verschillende pilots opgezet, waarin Afrikaanse landen noodhulp ontvangen in ruil voor het indammen van de migratiestroom, meldt persbureau Reuters.

Uitzetten van Afrikaanse asielzoekers

De EU wil daarnaast haast gaan maken met het uitzetten van Afrikanen die Italië binnenkomen en geen recht hebben op asiel. De EU wil aan het einde van het jaar al resultaat zien, zegt een bron woensdag.

Het aantal migranten dat Italië is dit jaar bijna zes procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.  Er zitten nu zo’n 165.000 asielzoekers in Italië, ongeveer drie keer zoveel als in 2014. Het is het resultaat van striktere grensbewaking door de noordelijke buurlanden van Italië, met name Oostenrijk. De Italiaanse premier Matteo Renzi zei eerder dat zijn land het nog maar net volhoudt, maar dat hij zich zorgen maakt over de toekomst.

Strengere regels voor begin van migratieseizoen

De EU wil nu strengere migratieregels, en veel migranten naar Afrika terug laten vliegen voordat het ‘migratieseizoen’ volgend jaar van start gaat. Dat gebeurt meestal in het voorjaar, wanneer het weer wat aangenamer wordt. Het aantal migranten dat dan via gammele bootjes vanuit Libië de Middellandse Zee probeert over te steken groeit dan.

De EU wil Afrikaanse landen er nu van overtuigen de eigen asielzoekers weer terug te nemen. Een maatregel zou al worden uitgevoerd: Afrikaanse ambtenaren worden naar Italië gebracht om te helpen bij de identificatie van asielzoekers. Europese leiders, onder wie Angela Merkel, willen Afrikaanse landen nu onder druk zetten met geld en handel. Een mogelijkheid is dreigen de enorme bedragen aan noodhulp stop te zetten. De EU is een van de grootste donoren aan het Afrikaanse continent.

Daarnaast zou de EU Afrikaanse landen die meewerken willen belonen met juist weer extra geld. Het gaat tot dusver om zo’n vijf landen: Nigeria, Niger, Senegal, Ethiopië en Mali.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak vorige week nog met een aantal Afrikaanse leiders, onder wie de Nigeriaanse president Muhammad Buhari. Ze kondigde toen al aan dat Duitsland van plan is de meeste Nigeriaanse asielzoekers te gaan terugsturen.