Merkel stuurt Nigerianen terug: ‘niet iedereen vlucht voor Boko Haram’

15 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel met de Nigeriaanse president Muhammad Buhari eerder dit jaar in Berlijn - Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die op reis is door het Afrikaanse continent, kondigt aan dat Duitsland de meeste Nigeriaanse asielzoekers zal terugsturen. In ruil daarvoor belooft ze steun aan Nigeria in de strijd tegen terreurbeweging Boko Haram.

Duitsland is niet in staat alle Nigeriaanse asielzoekers die beweren op de vlucht te zijn voor Boko Haram te huisvesten. ‘We gaan ervan uit dat de meesten van hen hier zijn om economische redenen, in tegenstelling tot de Syriërs’ aldus Merkel.

Volgens de bondskanselier heeft maar acht procent van het aantal Nigerianen daadwerkelijk een verblijfsstatus gekregen in Duitsland, meldt The Local.

Merkel wil ‘meer interesse in Nigeria’

Merkel reisde de afgelopen week door Mali, Nigeria en Ethiopië en sloot vrijdag af met een gezamenlijke persconferentie met de Nigeriaanse president Muhammad Buhari. Duitsland moet een ‘grotere interesse’ in Nigeria gaan tonen, aldus Merkel.

Dit jaar kwamen meer dan 10.000 Nigeriaanse asielzoekers naar Duitsland. Het land blijft steevast de nummer-1 bestemming voor asielzoekers die vanuit het Afrikaanse continent naar Europa gaan.

Merkel waarschuwde Afrikanen met het idee om in een gammel bootje de overtocht naar Europa te maken, om dat vooral te laten. ‘Het gaat voornamelijk om jonge mensen met een compleet verkeerd beeld,’ zegt Merkel.

Naast de vele Nigeriaanse migranten, heeft Duitsland dit jaar ook een instroom van 13.000 Eritreeërs moeten verwerken en duizenden asielzoekers uit andere Afrikaanse landen.

Turkijedeal voor Afrika

Merkel zei eerder een soort Turkije-deal te willen sluiten met Afrikaanse landen, waarbij ze geld krijgen en in ruil daarvoor hun eigen asielzoekers weer gerepatrieerd worden. Het plan werd lauw ontvangen in het Duitse parlement. Italië, het land dat het meeste last heeft van de asielstroom vanuit Afrika, pleitte al eerder voor het plan.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière deed donderdag de suggestie dat migranten die in de Middellandse Zee onderschept worden eerst naar kampen in Noord-Afrika moeten worden gebracht om daar de asielprocedure af te wachten. Volgens De Maiziére kunnen er dan ‘royalere quota’ gehanteerd worden bij het plaatsen van asielzoekers in de EU, en kunnen de asielzoekers op een ‘eerlijke manier’ over Europese landen verdeeld worden, een suggestie die doet denken aan het Europese herverdelingsplan, dat vrijdag door de een aantal EU-lidstaten in navolging van Hongarije afgeschoten werd.