Erdogan richt pijlen op Manbij en IS-bolwerk Raqqa

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Turkse tanks van operatie Euphrates Shield eerder dit jaar vlakbij de Syrische grens - Foto: AFP

Turkije gaat het militaire offensief tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in noord-Syrië naar eigen zeggen uitbreiden. De operatie moet zich nu ook gaan richten op de plaats Manbij en het IS-bolwerk Raqqa.

Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag. Manbij werd onlangs van IS bevrijd door Koerdische troepen, en Raqqa geldt nog altijd als de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat van IS.

Tegen Koerden en IS

Operatie Euphrates Shield, waarbij Syrische rebellen op de grond opereren gesteund door Turkse luchtaanvallen, tanks en artillerie, begon in augustus met de inval in de Syrische stad Jarablus. Die operatie was zowel gericht op IS als op Koerdische troepen in de regio. De aankondiging van een offensief op Manbij (bevrijd door de Koerden) en Raqqa (bezet door IS) lijkt dezelfde insteek te hebben.

Erdogan heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama naar eigen zeggen op de hoogte gesteld van de aanstaande actie. Voor de plaatsen Manbij en Raqqa, wordt volgens hem eerst het stadje al-Bab onder handen genomen.

Koerden wel betrokken bij isolatie van Raqqa

Turkije is al geruime tijd boos op Amerika omdat het de Koerdische YPG-militie steunt. Terroristen in de ogen van Erdogan. Woensdag zei een Amerikaanse militaire woordvoerder dat de YPG-militie ook wordt betrokken bij de isolatie van Raqqa. Bij de herovering van de stad worden echter louter Arabische strijdkrachten gebruikt, aldus de bron. Volgens de Turkse minister van Defensie Fikri Isik hebben de Turken Amerika gevraagd de Koerden te verbieden Raqqa in te gaan.

Naast de aankondiging voor het offensief op Manbij en Raqqa, had Erdogan nog iets te melden. Volgens hem is de Iraakse regio Sinjar, ten westen van Mosul, hard op weg om een uitvalsbasis voor de Koerdische PKK te worden. Turkije zal dat ‘onder geen beding toestaan,’ dreigt Erdogan opnieuw.