Amerikanen proberen tevergeefs strijd tussen Turkije en YPG te sussen

30 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Amerika wil dat Turkije en Syrische Koerden de strijd staken - bron:AFP

De Verenigde Staten proberen de strijd tussen hun bondgenoten Turkije en de Koerdische YPG te sussen. De Amerikanen zijn bang dat als beide partijen zo blijven ruziën, terreurbeweging Islamitische Staat (IS) daar munt uit kan slaan.

‘We willen duidelijk maken dat we deze gevechten, in gebieden waarin IS niet aanwezig is, onacceptabel en zeer zorgelijk vinden,’ zegt de Amerikaanse woordvoerder Brett McGurk maandag, meldt persbureau Reuters. Deze strijd moet stoppen, zegt ook de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter. ‘Laten we ons focussen op de strijd tegen IS.’

Turkije trekt zich niets aan van Amerikaanse boodschap

Turkije lijkt niet onder de indruk van de Amerikaanse oproep. ‘Niemand heeft het recht ons te vertellen welke terreurorganisatie we wel en niet mogen bestrijden,’ zegt de Turkse EU-minister Omer Celik, zonder expliciet naar de oproep van McGurk te verwijzen. De Turkse regering beschouwt zowel de Koerdische PKK als de YPG als terreurorganisaties, terwijl Amerika en Europa alleen de PKK zo zien.

Turkije en de bevriende rebellengroepen zijn de afgelopen dagen rond de steden Jarablus en Manbij in hevige gevechten verwikkeld geraakt met de YPG.

Amerika zegt dat YPG zich terugtrekt, Turkije niet

Turkije eist dat de YPG zich terugtrekt achter de rivier de Eufraat. Amerika, de belangrijkste steunpilaar van de YPG, schaarde zich bij de oproep achter de Koerden. Volgens het Pentagon heeft de YPG inmiddels ‘grotendeels’ gehoor gegeven aan die eis, als zegt Turkije dat dat niet waar is. De Turkse regering waarschuwde de YPG maandag dat de Turken het vuur zullen openen als de Koerden niet onmiddellijk het veld ruimen.

Volgens de Koerden wordt er inmiddels op hun strijders geschoten. Terwijl Turkije vorige week meldde dat IS volledig verdreven is uit Jarablus, lijken de Turken hun pijlen nu vooral te hebben gericht op gebieden die bezet worden door de Syrian Democratic Forces – een gecombineerde strijdmacht van Koerdische en Syrische strijders.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus zegt verder dat het Turkse leger niet de intentie heeft om in Syrië te blijven. ‘Turkije is geen bezettend land,’ aldus Kurtulmus. Wel zullen Turkse troepen volgens hem zich meer in de richting van het westen van Syrië bewegen, om IS ook daar te verdrijven.