Erdogan claimt succes in het noorden van Syrië

02 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Het Turkse leger zou terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en de Koerdische YPG-militie hebben verdreven uit een deel van het noorden van Syrië. Dat zegt althans de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die tevens klaagt dat de Koerden zich nog steeds niet hebben teruggetrokken achter de rivier de Eufraat.

De Turkse inval in Syrië begon vorige week, en heeft als doel om de regio te ‘zuiveren’ van zowel IS als de Koerdische YPG-militie. IS werd wel volledig uit de Syrische stad Jarablus verdreven.

Onderlinge strijd tussen Koerden en Turken

De Turken willen voorkomen dat de Koerden zich vestigen in gebieden waar IS uit verdreven wordt. Deze week riepen de Amerikanen de Koerden en Turkije op om de onderlinge strijd te staken en zich te richten op het bestrijden van IS. Gevreesd werd dat de terreurbeweging munt zou kunnen slaan uit een Turks-Koerdische strijd.

Turkse gevechtsvliegtuigen bombardeerden vrijdagmiddag IS-doelen in het noorden van Syrië. Erdogan sprak vrijdag tevens tijdens een persconferentie en riep operatie ‘Euphrates Shield’ uit tot een succes. Volgens hem is een gebied van zo’n 150 vierkante kilometer volledig gezuiverd van IS en YPG-strijders.

Toch klaagt hij dat de strijders van de YPG zich niet terugtrekken ten oosten van de Eufraat, terwijl de Koerden deze week verklaarden dat wel te hebben gedaan. Ook Amerika zei eerder dat de Koerden ‘grotendeels’ gehoor hebben gegeven aan de oproep. De Koerden worden gesteund door Amerika en de coalitie tegen IS.

Geen wapenstilstand

2016-08-26 08:52:51 epa05511588 A picture made avaliable 27 August 2016 shows, Turkish soldiers with their tanks in Syria as they prepare for a military operation at the Syrian border as part of their offensive against the Islamic State (IS) militant group in Syria, Karkamis district of Gaziantep, Turkey, 26 August 2016. The Turkish army launched an offensive operation against IS in Syria's Jarablus with its war jets and army troops in coordination with the US led coalition war planes.  EPA/SEDAT SUNAKoerden spreken van wapenstilstand, Turkije ontkent

De Koerden spraken deze week bovendien van een staakt-het-vuren met Turkije. De Turkse regering ontkende dit en riep de YPG opnieuw op zich terug te trekken achter de Eufraat.

‘Niemand kan van ons verwachten dat we een terreurcorridor laten bestaan op onze zuidgrens,’ zei Erdogan, die zowel IS als de Koerdische PKK en YPG als terreurorganisaties beschouwt. Volgens hem is Turkije erop uit om een veilige haven aan de grens te creëren, maar wordt hij daarin niet gesteund door andere wereldmachten.