Erdogan: ‘Istanbul moet centrum van de VN worden’

25 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Er zijn meer dan vijf landen in de wereld, aldus Erdogan - Foto: AFP

De stad Istanbul moet het centrum worden van de Verenigde Naties. Dat vindt althans de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die de afgelopen jaren meer geld uitgaf aan de VN.

‘Na jarenlang steeds meer bijgedragen te hebben aan het budget van de VN, steekt Turkije er ook veel moeite in om Istanbul het centrum van de VN te maken,’ aldus Erdogan in een toespraak over UN Day, de 71e verjaardag van de Verenigde Naties, schrijft Hurriyet.

Permanente leden van de VN

Het feit dat de stad ‘op een kruispunt van continenten en beschavingen’ ligt, maakt het volgens hem alleen maar logisch dat de VN daar zetelt. Het hoofdkwartier van de VN zit momenteel in New York.

‘Er zijn meer dan vijf landen in de wereld,’ zei hij, verwijzend naar de vijf permanente landen van de Verenigde Naties: Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Het feit dat zijn land geen permanente stoel in de VN-veiligheidsraad heeft is hem een doorn in het oog. Dat de wereld ‘groter is dan die vijf’ is een uitspraak die hij vaak doet in toespraken.

Humanitair betrokken

Turkije is volgens Erdogan ‘een van de grootste voorstanders van de VN. Hij haalt het feit dat zijn land zo’n 3 miljoen migranten opneemt aan als een voorbeeld van zijn humanitaire betrokkenheid.

Maandag was de 71e verjaardag van de VN. Naast het hoofdkwartier in New York, hebben de VN onder meer belangrijke kantoren in Genève, Nairobi en Wenen.