buitenland

Dreiging ‘regionale oorlog’ hangt boven slag om Mosul

06 oktober 2016

Het lijkt elk moment te kunnen beginnen: de grote slag om IS-bolwerk Mosul, in het noorden van Irak. Maar onderwijl nemen de spanningen tussen Irak – dat het leeuwendeel van de operatie op de grond voor zijn rekening dient te nemen – en buurland Turkije steeds verder toe.

Het draait allemaal om de aanwezigheid van Turkse troepen in Noord-Irak – een doorn in het oog van Bagdad. De troepen zijn er gestationeerd om onder meer soennitische rebellen op te leiden.

Turkije riskeert een ‘regionale oorlog’

Naar schatting gaat het om tweeduizend eenheden. Maar Ankara wil dit aantal uitbreiden. Deze week besloot het Turkse parlement tot het sturen van meer militairen, om zo de strijd tegen de terroristen op te voeren. De Turken bedoelen daarmee niet alleen Islamitische Staat – tegen wie vrijwel iedereen vecht – maar ook Koerdische milities.

De Iraakse premier Haider al-Abadi kwam al snel met een scherpe veroordeling – en een onverhuld dreigement. Turkije riskeert met dit besluit een ‘regionale oorlog‘, zei hij – en dat in een gebied dat toch al zo onoverzichtelijk is. De strijdende partijen hebben zo allemaal hun bondgenoten en vijanden – en de belangen lopen soms kriskras door elkaar. De Iraakse regering heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd om zich in een spoedzitting over deze netelige kwestie te buigen. Volgens Turkije is er weinig aan de hand.

Erdogan wil zich bemoeien met Mosul

Sterker, Ankara zegt dat het militair aanwezig is in Noord-Irak op uitnodiging van Masoud Barzani, president van de Koerdische autonome regio. Bagdad zegt juist dat een dergelijke invitatie nooit is verstuurd. Bovenop deze boosheid komt irritatie over uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij liet zich uit over de toekomst van Mosul, als de miljoenenstad eenmaal is bevrijd uit handen van IS.

De beslissende slag om Mosul nadert, en dit zijn de mannen die IS gaan verslaan >
special forces

Na de succesvolle slag zouden daar alleen soennitische Arabieren, Turkmenen en soennitische Koerden mogen wonen. Dat is natuurlijk tegen het zere been van de overwegend sjiitische regering van Irak. Erdogan is hoe dan ook van plan zich met de bloedige veldslag om Mosul te bemoeien – ‘en er is helemaal niemand die ons daarvan kan afhouden.’ De strijd zal volgens hem losbarsten op 19 oktober.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.