buitenland

Bernie Sanders wil stokje steken voor Amerikaanse mega-overname

27 oktober 2016Leestijd: 3 minuten

Senator Bernie Sanders wil de overname van Time Warner door AT&T voorkomen, en gaat er alles aan doen dat de deal niet doorgaat. Hij heeft een brief gestuurd aan het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarin hij vraagt om actie.

De deal tussen telecombedrijf AT&T en Time Warner zou zorgen voor sterke en onwenselijke consolidatie op de Amerikaanse mediamarkt. Sanders is ervan overtuigd dat de consument uiteindelijk de dupe is: hogere prijzen, en geen zekerheid op hogere kwaliteit van producten en diensten.

Mediareuzen

Sanders heeft Hillary Clinton al onder druk gezet: de houding van de twee politici tegenover het bedrijfsleven vormde een van de grootste verschillen toen zij nog streden om de Democratische nominatie. De senator heeft zijn trouwe achterban opgeroepen voor Clinton te stemmen, maar daarvoor moest de Democratische presidentskandidaat wel toezeggen grote bedrijven harder aan te pakken.

De deal zou van AT&T een ‘enorme krachtpatser’ maken in de mediawereld. Niemand zou meer om het bedrijf heen kunnen. Time Warner, een van de grote concurrenten van Disney en News-Corp, van mediareus Rupert Murdoch (die in 2014 nog een bod van 59 miljard euro uitbracht op Time Warner), wordt overgenomen door AT&T, het grootste telecombedrijf in Amerika.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tegelijkertijd kondigde AT&T een streamingservice van zo’n 32 euro per maand aan. ‘Iedereen die deze deal alleen ziet als een weg om onze prijzen omhoog te gooien, negeert wat we hier proberen te doen: we brengen een product van drie tientjes per maand op de markt.’ Het bedrijf kan door de samenwerking kosten besparen, waardoor het juist goedkopere producten kan aanbieden.

Critici van consolidatie op de mediamarkt zeggen dat deze ontwikkeling invloed zal hebben op de diversiteit van informatie. Uit onderzoek door een aantal Amerikaanse publicaties blijkt dat 90 procent van het mediamarktaandeel in handen is van zes bedrijven, terwijl dit in 1983 nog was verspreid over vijftig bedrijven.

Democratisch belang, vindt Sanders

Na de verkiezingen ziet Sanders een duidelijke taak voor zichzelf weggelegd: hij wil consolidatie en vergrote commerciële macht aanpakken. Met de brief aan justitie hoopt hij dat de deal niet zal doorgaan. Volgens hem is het Amerikaanse medialandschap aan het krimpen, ten koste van gezonde concurrentie en diversiteit.

2712625-2Waarom de Amerikaanse verkiezingen ditmaal zo spannend zijn

‘Het is van democratisch belang dat u deze deal blokkeert,’ schrijft Sanders aan de assistent-minister van Justitie Renata Hesse. ‘Onze democratie bloeit juist als er diverse standpunten worden gepresenteerd en als burgers ongelimiteerd toegang hebben tot informatie.’

Daarnaast heeft AT&T volgens Sanders sinds 2015 omgerekend meer dan 10 miljard euro gedoneerd aan het Amerikaanse congres. ‘Washington moet voor het volk werken, niet voor grote bedrijven,’ zegt de Senator. Zorgen over de samenwerking tussen de mediareuzen komt niet alleen vanuit de socialistische hoek: zowel Clinton als Donald Trump hebben gezegd zich zorgen te maken over de megadeal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.