#Brexit

EU-migratienoodremplan voor Britten op tafel

24 juli 2016

Het kabinet van de Britse premier Theresa May lijkt een ‘zachte Brexit’ te willen bewerkstelligen. Ook vanuit de Europese Unie (EU) komt een nieuw plan naar voren waardoor Groot-Brittannië nauw betrokken zal blijven bij de Unie.

2016-07-12 09:29:46 (COMBO) This combination of pictures created on July 13, 2016 shows (R) Britain's Home Secretary and new leader of the Conservative Party Theresa May arriving in Downing Street in London on July 12, 2016 and German Chancellor Angela Merkel smiling as she addresses the media at the end of the second day of an EU - Summit at the EU headquarters in Brussels on June 29, 2016. Pragmatic, childless pastors' daughters with killer instincts who were long underestimated by their blustering male peers -- the parallels between new British Prime Minister Theresa May and Germany's Angela Merkel are striking at first glance. / AFP PHOTO / OLI SCARFF AND Thierry CHARLIER / TO GO WITH AFP STORY BY DEBORAH COLEMerkel en May praten over Brexit, maar hebben geen haast

Europarlementariërs buigen zich over een voorstel om aan de migratienoodrem te trekken voor de Britten, die dan wel toegang zouden behouden tot de Europese markt. Groot-Brittannië zou volgens het voorstel ook nog flink blijven betalen voor de deal met de EU.

Voorwaarden voor migratienoodrem

Of het een alternatief is voor een Brits vertrek uit de EU, of een ‘Brexit-model’, is onduidelijk. Het voorstel maakt wel de weg vrij voor May om een rustig en ‘zacht’ vertrek uit de EU te regelen. May, die tijdens de campagne in het ‘Remain’-kamp hoorde, heeft een kabinet aangesteld met veel Brexit-ministers, maar lijkt zelf haar tijd te nemen voor Brexit. Toch belooft zij telkens: ‘Brexit betekent Brexit.’

Hans van Baalen (VVD), een Nederlandse Europarlementariër en de leider van de Europese Liberalen, zegt tegen de Britse krant The Guardian dat het plan aan een aantal voorwaarden moet voldoen. ‘Als de rechten van EU-burgers die nu in Groot-Brittannië wonen, permanent worden beschermd door de Britse overheid, denk ik dat we naar een noodremoplossing voor het vrije verkeer van mensen en diensten kunnen kijken,’ aldus de politicus.

Tijdelijke oplossing

boris-johnson-zip-wire-1200x800 (1)Diplomatie van Boris Johnson: opvallendste uitspraken

Het zou worden ingevoerd als de Britse arbeidsmarkt sterk onder druk komt te staan door de huidige situatie. Volgens een woordvoerder zou het alleen om een tijdelijke deal gaan. ‘Ik denk dat we tot een overeenkomst kunnen komen over een uitzondering tussen de zeven en tien jaar,’ aldus een woordvoerder.

Of ‘Brexit-minister’ David Davis ook enthousiast is over het plan, is nog onbekend. Het Britse kabinet heeft wel vaker aangegeven de tijd te willen nemen voor onderhandelingen en een mogelijke nieuwe deal met de EU.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.