Hongarije: ‘Migratiecrisis bewijst dat Europees systeem kapot is’

03 september 2016Leestijd: 2 minuten
Szíjjártó Foto: AFP

Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken is het Europese systeem kapot. Zeker de migratiecrisis zorgde voor een breuk, aldus de politicus. Hongarije ligt al maanden overhoop met de Europese Unie (EU) door de grote migratiestroom.

Europa heeft te maken met de grootste uitdagingen en problemen sinds de Tweede Wereldoorlog, volgens minister Péter Szíjjártó. De migratiecrisis, de terreurdreiging en de oorlog in Oekraïne zetten de relaties binnen de Unie op scherp.

Europese bureaucratie en wanbeleid

Het zijn juist die gebeurtenissen en thema’s die laten zien dat het Europese systeem is gebroken en de EU niet meer werkt, volgens Szíjjártó. In een interview met de Duitse krant Die Welt hekelde hij ook de bureaucratie van de EU: ‘We moeten beter inspelen op problemen en niet altijd een standaard reactie aandragen voordat de situatie is geanalyseerd.’

Tijdens de migratiecrisis van 2015 besloot de Hongaarse premier Viktor Orbán de EU de rug toe te keren na het Europese wanbeleid. Hongarije bouwde een controversieel grenshek. Ondertussen stond de Duitse reactie op de crisis, met het ‘Wir schaffen das’-beleid van bondskanselier Angela Merkel, haaks op die van Honarije.

Referendum over migratiequotum

De EU had toen moeten ingrijpen, vindt Szíjjártó. ‘Wij hadden het hek niet gebouwd als er een Europese reactie was geweest.’ Overigens geeft Merkel zelf ook toe dat Duitsland en de EU te laat hebben gereageerd op de migratiecrisis van vorig jaar.

Het antimigratiebeleid van Orbán en Szíjjártó maakt het huidige kabinet razend populair. Op 2 oktober wordt een referendum gehouden over het migratiequotum dat EU-staten werd opgelegd door Brussel. Ook met dat referendum wil Orbán soevereiniteit van Hongarije prioriteit stellen. Het overgrote deel van de Hongaren wordt verwacht tegen het quotum te stemmen.