buitenland

Hongarije krijgt referendum over migrantenquotum EU

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Hongarije zal dit jaar het volk laten stemmen over het door de Europese Unie (EU) toegewezen migrantenquotum. De Hoge Raad van het land, ook de Curia genoemd, heeft toestemming gegeven voor een referendum.

Het referendum wordt in september of oktober gehouden. De Hongaren mogen dan beslissen of hun land zich moet houden aan het migrantenquotum. Premier Viktor Orbán, die zich al tijden verzet tegen EU-beslissingen over migratie, kwam met het initiatief voor het referendum. Hij hoopt na de stemming zijn anti-immigratiepolitiek voort te kunnen zetten.

‘Alleen de verkozen Hongaarse parlementsleden mogen beslissingen nemen over immigratie,’ zegt een woordvoerder van de Hongaarse overheid tegen Elsevier.nl. ‘De regering van Hongarije weigert de invloed van Brussel op deze kwestie te accepteren.’

Referendumvraag

2016-04-07 00:00:00 epa05247229 Hungarian Prime Minister Viktor Orban signs the golden book prior to a meeting with General Secretary of the 'Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)' Jose Angel Gurria (not pictured) at the organization headquarters in Paris, France, 07 April 2016. Orban is to address on Hungary being 20 years member of the OECD. EPA/ETIENNE LAURENTWie is Viktor Orbán, de man die vooropgaat in het verzet tegen het ‘Brussels Dictaat’?

De referendumvraag luidt: ‘Wilt u dat de EU Hongarije kan verplichten om een bindend aantal allochtone burgers op te vangen, zelfs zonder toestemming van het parlement?’

De Hongaarse Nationale Verkiescommissie had het referendumvoorstel en de voorgestelde formulering van de vraag eigenlijk al op 29 februari goedgekeurd. Maar er werden verschillende verzoeken ingediend om de formulering te wijzigen. De Curia wees deze allemaal af en gaf op dinsdag het groene licht voor het referendum.

Onafhankelijkheid

De positie van Orbán en zijn regerende partij is zeker duidelijk. Zo zei hij tegen het Hongaarse volk dat een stem tegen het quotum ‘een stem is voor de onafhankelijkheid van Hongarije’.

Orbans kabinetchef Antal Rogan zei vandaag dat het referendum belangrijk was om de ‘steeds gekkere en gekkere ideeën’ van de EU tegen te spreken ‘Het is een kwestie van nationale soevereiniteit,’ zegt de politicus. ‘Het heeft er alle schijn van dat Brussel het plan voor verplichte opvang nog lang niet heeft opgegeven.’

Verontwaardigd

De premier reageerde verontwaardigd op de plannen van de EU om lidstaten te verplichten een bepaald aantal asielzoekers op te vangen. In februari kwam Orbán met het referendumvoorstel omdat hij wilde dat het Hongaarse parlement de doorslaggevende beslissing kan nemen over de asielzoekersopvang.

Zijn politieke partij, Fidesz, heeft namelijk een forse meerderheid in het parlement, dus kan de politicus veel invloed uitoefenen op de beslissingen over wetsvoorstellen.

Orbán ligt dwars bij herverdelingsplan EU

De premier ontving gemengde reacties op het referendumvoorstel van de oppositie in Hongarije en de Europese top is helemaal niet blij met het referendum.

‘Hongarije doet duidelijk wat het zelf wil en werkt niet samen met de EU,’ zei Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement tegen het Duitse tv-programma Berlin Direkt nadat Orbán het referendumvoorstel aankondigde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.