Ontboezeming Merkel: ‘Te laat gereageerd op migratiecrisis’

31 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel geeft toe dat Duitsland te traag reageerde - bron:AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt zich ervan bewust dat ze iets moet doen om haar dalende populariteit in de peilingen te stoppen. Een jaar na haar beruchte ‘Wir schaffen das’ komt ze nu met een ontboezeming.

In een interview met de krant Süddeutsche Zeitung erkent ze dat Duitsland te laat reageerde op de almaar dieper wordende migratiecrisis. ‘Ook wij Duitsers hebben het probleem te lang genegeerd.’

‘Wir schaffen das’

‘In 2004 en 2005 waren er al heel veel aankomsten van vluchtelingen, maar we lieten het aan Spanje en anderen aan de buitengrenzen om mee om te gaan,’ zegt Merkel. ‘Na de vele vluchtelingen die we opnamen tijdens de oorlogen in Joegoslavië, was Duitsland behoorlijk blij dat het vooral aan anderen was om de kwestie aan te pakken.’ Maar ze blijft achter haar uitspraak ‘Wir schaffen das’ staan.

We kunnen het allemaal aan, was haar mantra precies een jaar geleden – een uitspraak die ze onlangs nog maar eens herhaalde, maar die haar ook op veel kritiek is komen te staan. Vorig jaar nam Duitsland meer dan een miljoen migranten op, en het was Merkel die hen met zoveel woorden uitnodigde om te komen. Ze is vastbesloten om de Duitsers ervan te overtuigen dat ze geen angst moeten hebben voor migranten, zei ze in het interview met de Duitse krant.

Merkel op dieptepunt in peilingen

Intussen is haar populariteit dalende, ten bate van anti-immigratiepartij AfD, die zich heel handig rechts van CDU/CSU – de partij van Merkel – probeert te manifesteren.  In een landelijke peiling staat ze laag, in dien mate dat kan worden over een dieptepunt. Merkel, die het land al sinds november 2005 regeert, heeft nog maar de steun van 41 procent van de ondervraagden.

‘Door migratiecrisis’ wint AfD aan populariteit, ten koste van CDU. Lees meer >
2016-08-27 13:08:46 Leif-Erik Holm (L), top candidate for regional elections of the Alternative for Germany (AfD) party, greets his supporters as he is applauded by AfD party chairwoman Frauke Petry during an election campaign event in Wismar, northeastern Germany, on August 27, 2016. On September 4, 2016, regional elections will be held on German Chancellor Angela Merkel's home turf of Mecklenburg-Western Pomerania, where her Christian Democratic Union (CDU) party is trailing in the polls. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

De christendemocraten vallen in de woensdag gepubliceerde peiling iets terug naar 33 procent.  De sociaaldemocraten, die in Merkels ‘Grote Coalitie’ zijn opgenomen, doen het met 22 procent zo-even nog slechter. Merkel zou haar CDU ook de komende jaren willen blijven leiden – en zo kunnen afstevenen op een nieuwe termijn als bondskanselier.