Waarom argwanende Orbán tweede grenshek neerzet

26 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Een migrantenkamp in het grensgebied tussen Servië en Hongarije - bron:AFP

Op het ‘hoogtepunt’ van de migratiecrisis bouwde Hongarije een hek om al die duizenden mensen die via de Balkan naar het noorden trokken, tegen te houden. Nu wordt er een tweede hek weggezet bij de zuidelijke grens met Servië.

De Hongaarse premier Viktor Orbán is er duidelijk niet gerust op dat het migratieakkoord tussen de EU en Turkije standhoudt. De deal heeft ervoor gezorgd dat de stroom migranten vrijwel is drooggelegd, hoewel er nog wel een gering aantal mensen Hongarije weet te bereiken. Taferelen die eerder te zien waren rond het Keleti-treinstation in Boedapest, en in de overvolle kampen in de rest van het land, zijn er niet meer.

Turkije laakt slappe reactie EU

Maar in deze situatie kan zomaar verandering komen. De Turken zijn geërgerd over de – in hun ogen – slappe reactie van de EU op de mislukte putsch. Het land heeft er de afgelopen tijd al meerdere keren mee gedreigd om het migratieakkoord op te blazen, als de EU niet ingaat op de visumliberalisering. Burhan Kuzu, adviseur van Erdogan, twitterde in mei: ‘Het Europees Parlement bespreekt de visumliberalisering voor de Turkse burgers. Als het verkeerde besluit wordt genomen, dan sturen wij de vluchtelingen terug naar Europa.’

Erdogan noemde de EU na de mislukte staatsgreep ‘niet oprecht’.  ‘De migratiedeal zal niet meer mogelijk zijn, als niet aan onze eisen wordt voldaan,’ sprak de president. Juist Orbán is binnen de Unie een van de grootste tegenstanders van visumliberalisering. ‘Het is onmogelijk,’ zei hij in een interview eerder deze week, want de EU-landen zijn niet in staat zich aan hun belofte te houden.

Vluchtelingenkraan weer open?

Orbán zei dat het nieuwe grenshek naast de al bestaande barrière komt te staan. Het moet de verdediging versterken om potentieel honderdduizenden vluchtelingen tegen te houden als Turkije de vluchtelingenkraan weer openzet.

Oostenrijks-Hongaars herfstoffensief herschikt Europa. Lees de gastblog van László Marácz
Volgens Orbán zou een visumliberalisering te veel problemen met zich mee brengen - Foto: AFP

Het al bestaande hek van prikkeldraad deed precies wat Orban voor ogen had: het voorkomen dat al die migranten door Hongarije zouden trekken. In plaats daarvan kozen ze een andere route, onder meer door buurland Slovenië. De Hongaarse regering houdt in oktober een referendum over de EU-migratiequota.