‘Gülenschool’ moet van de rechter eerst in gesprek met ouders

02 september 2016Leestijd: 2 minuten
Ouders van leerlingen van IBS de Roos betreden de rechtbank Foto: ANP

Een ‘aan Gülen gelieerd’ onderwijsinstituut in Zaandam moet gaan praten met ouders die geruchten zouden hebben verspreid over de school. Islamitische Basisschool De Roos ontkent de aantijgingen dat de organisatie banden heeft met het Hizmet-netwerk van de prediker.

2016-08-31 13:08:44 ZAANDAM - Islamitisch Basisschool De Roos. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gulen-basisschool. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN‘Turkse kinderen van acht worden terrorist en verrader genoemd op Nederlandse scholen’

De onrust loopt al weken gestaag op: Fethullah Gülen wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de staatsgreep in Turkije. Sindsdien wordt over verschillende organisaties in Nederland gezegd dat ze verbonden zijn aan Gülen. Ook de basisschool, die valt onder de Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad.

Zo zijn al negen docenten van de school opgestapt en hebben de ouders van 150 leerlingen besloten naar een andere school te gaan. Ouders en docenten worden bedreigd en er is zelfs sprake van extra beveiliging op Turkse scholen. Volgens De Roos komt dat onder meer doordat ouders geruchten verspreiden over de connecties die de school zou hebben met Gülen.

Lijsten met ‘Gülen-leerlingen’

De rechter onderzocht vrijdag of de ouders hun uitlatingen moeten rectificeren. Het onderwijsinstituut wil dat de ouders stoppen met de negatieve opmerkingen en eisen een rectificatie. Tot 16 september moeten de partijen met elkaar praten, werd vandaag besloten in de rechtbank van Haarlem. Pas als dat niet lukt, doet de rechter een uitspraak.

2016-07-16 16:16:25 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLMeer aangiften en angst voor agenten: zo loopt de spanning op onder Turkse Nederlanders

Ook in de grote steden van het land gaat het mis op Turkse scholen. Zo gaan lijsten rond met de namen van ‘foute leerlingen’: hun ouders zouden Gülen steunen. In Amsterdam zijn extra onderwijsinspecteurs ingezet om de situatie in de gaten te houden. Volgens fractievoorzitter van D66 Amsterdam, Jan Paternotte, worden kinderen van acht jaar zelfs terrorist en verrader genoemd. ‘We hebben de daadkracht van premier Mark Rutte, de gemeente en de politie nodig.’