nederland

Porosjenko pocht over ‘volledige Nederlandse steun’ na Oekraïne-referendum

03 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De Oekraïense president Petro Porosjenko kan opgelucht ademhalen na het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met het land. Hij zou namelijk ‘de volledige steun van Nederland’ hebben.

‘De uitslag van het referendum van 6 april was uitsluitend van raadgevende aard,’ twitterde het kantoor van Porosjenko vrijdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Invloed

Het Nederlandse volk stemde op 6 april met een ruime meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Eerder gaf premier Mark Rutte aan pas tot eind juni te wachten met het in detail treden over hoe de regering met de uitslag omgaat.

Volgens Elsevier Syp Wynia: ‘Referendum toont kloof tussen politiek en burger’Syp Wynia

Dit in verband met het Britse referendum over een Brexit. Daarmee zou Rutte de Britten op geen enkele manier willen beïnvloeden. Eerder wuifde Porosjenko de uitkomst van het referendum ook al weg.

‘Wij zullen onze beweging in de richting van de Europese Unie voortzetten,’ zei hij destijds. Daarbij wees hij er op dat de uitslag de Nederlandse regering nergens toe verplicht.

Serieus

In een reactie op de tweet van Porosjenko zegt het kabinet dat tegenover de Tweede Kamer duidelijk is aangegeven dat de uitslag betekent dat Nederland het verdrag ‘niet zonder meer kan ratificeren’, een uitspraak die Rutte ook al eerder deed.

‘Dat standpunt is niet veranderd,’ aldus het kabinet. Oppositiepartijen drongen er eerder op aan dat ‘nee’ toch echt ‘nee’ betekent, en dat de regering de uitslag van het referendum serieus moet nemen.

Op dit moment worden achter gesloten deuren gesprekken gevoerd met internationale betrokkenen en partners. Volgens het kabinet zijn er hierbij ‘geen afspraken gemaakt over de inhoud of reikwijdte van een mogelijke oplossing’.

Alle opties zouden dus nog open liggen. ‘Als het niet lukt om een bevredigend antwoord te formuleren op het nee, dan wordt er niet geratificeerd,’ luidt de verklaring van het kabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.