Wie Rutte hoort over Brexit, weet: Oekraïne-referendum wordt niets

16 september 2016Leestijd: 2 minuten
Rutte in Bratislava een aantal andere regeringsleiders - Foto: ANP

Premier Rutte praat vrijdag in Bratislava met zijn collega-regeringsleiders. Het hoofdpunt: de toekomst van de EU na het Brexit-referendum. Maar wat is hij nu eigenlijk van plan met het Oekraïne-referendum?

Toen hem op Radio 1 werd gevraagd of Rutte hoopt dat het niet doorgaat zei hij dat hij ‘van alles hoopt’ en dat ‘hoop doet leven’ maar dat het toch echt aan de Britten is. Alle signalen duiden erop dat in dit geval ‘Brexit ook echt Brexit is’ en ‘we moeten daar gewoon mee dealen’, aldus Rutte.

Is ‘nee’ ook echt ‘nee’ bij Oekraïne-uitslag?

Met deze uitspraak impliceert de premier dat Brexit ook ‘geen Brexit’ had kunnen zijn. Wat zegt dat over andere referenda-uitslagen, met name over het Oekraïne-referendum?

Donderdag vroeg Rutte om meer geduld, voordat duidelijk wordt wat hij met de uitslag gaat doen. Zijn regering was fervent tegenstander van een ‘nee’ in het Oekraïne-referendum. Die uitslag kwam er toch: ruim 60 procent van de Nederlanders die kwamen opdagen stemde tegen het associatieverdrag.

Brussel reageerde kort na het referendum redelijk laconiek op de uitslag. EU-referenda worden immers wel vaker genegeerd. Bovendien, het associatieverdrag met Oekraïne gaat voor de overige Europese landen gewoon door, in het extreemste geval wordt er een uitzonderingspositie voor Nederland gecreëerd. Toch lijkt de regering daar niet naar te neigen, ondanks de overweldigende nee-stem tijdens het referendum.

Volgens Elseviers Gertjan van Schoonhoven: ‘Politiek kan niet om enorm nee-kamp heen’Gertjan van Schoonhoven

Rutte heeft nog geen oplossing: ‘juridisch ingewikkeld’

Wie van zijn collega’s in Bratislava hoopt op uitsluitsel van Rutte, moet nog even wachten, zei hij donderdag tegen RTL Nieuws. Hij heeft nog geen oplossing.

‘We proberen inhoudelijk een antwoord te vinden op alle bezwaren die genoemd zijn,’ zei Rutte. ‘Het is juridisch ingewikkeld en we moeten onderhandelen met 27 lidstaten en Oekraïne’. Omwille van de onderhandelingen kan hij ook niet zeggen wanneer hij dan wel met een oplossing komt.

Het nee-kamp vindt dat Rutte het proces traineert en vindt dat hij zich moet houden aan de uitslag.