nederland

Oppositie haalt uit naar kabinet: ‘Rutte zegt “pleur op” tegen ouderen’

22 september 2016Leestijd: 3 minuten

Tijdens de tweede zitting van de Algemene Politieke Beschouwingen kreeg premier Mark Rutte de wind van voren over het ouderenbeleid van de coalitie. Het kabinet was zelf positief gestemd over de Miljoenennota en de stand van zaken in Nederland na bijna vier jaar Rutte II, maar de oppositie heeft een heel ander verhaal.

De oppositiepartijen SP en PVV stonden al snel bij de interruptiemicrofoon, met een duidelijk bericht: het kabinet heeft bepaalde groepen achtergelaten, waaronder de ouderen, en Rutte zou dat moeten erkennen.

16els038z001Het beleid van Rutte II: kloof en wantrouwen is alleen maar groter geworden. Deze week in Elsevier

Volgens Wilders moet Rutte veel meer doen zodat ouderen er financieel beter van afkomen: ‘De pensioenen dreigen te worden gekort door een lage rente. U profiteert van die lage rente. Mijn vraag is om die winst eenmalig te geven aan de ouderen. Nu zegt u alleen maar “pleur op” tegen hen.’ Rutte moet hier echter niets van weten: hij heeft naar eigen zeggen al 800 miljoen euro geïnvesteerd in de koopkracht van ouderen. Het plan van Wilders zou de toekomstige pensioenen van andere generaties bedreigen.

Kabinet verdedigt beleid, terwijl verkiezingsdebat wordt gevoerd

De premier verdedigde het beleid van het kabinet, maar gaf ook toe: er moet nog een hoop gebeuren. Rutte presenteerde zichzelf als de persoon die met oplossingen komt, en schilderde Wilders en Roemer af als demonstranten die geen alternatief bieden. Zo deed zijn fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat woensdag ook: ‘Wilders loopt alleen maar weg.’ Rutte: ‘Natuurlijk maken mensen zich daar zorgen over. Maar wat doe je er aan? We moeten dingen oplossen, dat we in moeilijke tijden moeilijke besluiten nemen. Ook besluiten die niet populair zijn.’

Dat Wilders en natuurlijk 50Plus-leider Henk Krol uithalen naar het pensioenbeleid van het kabinet, is geen verrassing. De Algemene Politieke Beschouwingen worden, voorafgaand aan een verkiezingsjaar, vooral gezien als eerste verkiezingsdebat. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat gezondheidszorg en welzijn, en sociale zekerheid de belangrijkste thema’s zijn voor de Nederlandse kiezer. Over die onderwerpen wordt dus gedebatteerd, en partijen hopen hun standpunten aan de kiezer te presenteren.

Pensioenen en ongelijkheid

Daarbij stelt Emile Roemer (SP) zich op als de ‘redder van de zwakkeren’, onder meer met zijn betoog voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Wilders wil worden gezien als de ‘oppositiehengst’ die protesteert tegen migratie en islamisering. En Rutte? Hij blijft vooral goedlachs en voorzichtig. ‘Mensen maken zich terecht zorgen over allerlei zaken, maar ze willen ook vooruit. We moeten dat gezamenlijk doen. Ik wil de stem zijn van die grote stille meerderheid die wel vooruit wil’

2016-09-21 00:00:00 DEN HAAG - (VLNR) Oppositieleiders Gert-Jan Segers (Christenunie), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP), Jesse Klaver (Groenlinks) en Kees van der Staaij (SGP) in de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP BART MAATRoemer onder vuur over zorgplan bij de Algemene Beschouwingen: ‘Waar zijn de kaboutertjes?’

De oppositie was niet onder de indruk van de ‘geringe’ economische vooruitgang die door het kabinet van Rutte zo werd bejubeld. ‘Het kabinet heeft Nederland niet uit het moeras gehaald, het kabinet duwt Nederland verder het moeras in,’ aldus Wilders. ‘Wat moeten mensen met een procentje koopkracht meer als ze bang zijn een ommetje te maken in hun eigen wijk?’

GroenLinks en SP beweren dat er na vier jaar Rutte II meer ongelijkheid is in Nederland. Roemer sprak op woensdag nog gepassioneerd over het eigen risico in een pleidooi voor hervorming van het zorgstelsel. Nu neemt hij het op voor het grote deel van de burgers dat volgens hem wordt genegeerd door het kabinet. ‘De minister-president zet behoorlijk wat mensen aan de kant. De harde werkelijkheid van de afgelopen jaren is voor heel veel Nederlanders heel anders dan het verhaaltje van het kabinet.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.