buitenland

Britse en Duitse regering zijn het eens: dit is slechtste periode voor EU ooit

29 september 2016Leestijd: 2 minuten

Leden van de Duitse en Britse regering waarschuwen dat de Europese Unie best uit elkaar kan vallen, als geen stappen worden ondernomen om het vertrouwen te herstellen. De Duitse oplossing: meer beleid regelen op Europees niveau.

‘We zitten zonder twijfel in de slechtste periode van de Europese Unie ooit,’ zegt Jens Spahn, Duits staatssecretaris (Financiën, CDU), tegen CNBC. De Britse minister van Handel Liam Fox voorspelt dat het nog veel erger kan gaan worden. ‘De Europese Unie kan wel eens gaan imploderen,’ zo luidde zijn pessimistische boodschap.

‘Om macht te vergroten, slachtoffert EU het volk’
Volgens Fox heeft Brussel al veel te veel macht en riskeert de EU met het doordrukken van foutief beleid de eigen toekomst. ‘De EU slachtoffert nu al een gehele generatie jonge Europeanen puur om de gemeenschappelijke munt in stand te houden. De Unie gaat zo een keer imploderen.’

De Britse minister heeft een duidelijk belang. Fox moet met EU-leiders om tafel om te praten over hoe de handel tussen Groot-Brittannië en Europa eruit gaat zien, nadat Brexit een feit wordt. ‘Protectionisme heeft nog nooit iemand geholpen. Het zullen vooral de Europeanen zijn, die de gevolgen ervan voelen.’

Duitsers willen juist meer op Europees niveau regelen
Volgens Duitsland is het probleem juist dat Europa nog niet genoeg macht heeft. Spahn staat een Europees beleid voor waarbij Brussel meer zaken voor alle lidstaten beslist.

‘We moeten het vertrouwen terugwinnen, door te laten zien dat we problemen op Europees niveau kunnen aanpakken,’ meent Spahn. ‘Nu heeft iedere lidstaat zijn eigen beleid. Het is tijd om meer samen te gaan doen. Pas dan zien mensen welke voordelen samenwerking kan hebben.’

Ondanks de pessimistische berichten van de twee regeringen, zijn Nederlanders de afgelopen tijd positiever geworden over de EU. Uit nieuwe cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat 46 procent van Nederlanders het EU-lidmaatschap positief beoordeeld. Een kwartaal geleden was dat nog 39 procent. Het Planbureau voorspelt wel dat als Brexit minder negatieve gevolgen zal hebben dan verwacht, een ‘Nexit’ weer populairder kan worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.