buitenland

Wie zit er achter de moord op een imam in New York?

15 augustus 2016

De politie heeft maandag in New York een man aangehouden in verband met de moord op een imam en zijn assistent. De 55-jarige Maulama Akonjee en de 64-jarige Thara Uddin werden  door hun hoofd geschoten, toen zij zaterdag vanuit een moskee in het stadsdeel Queens huiswaarts keerden.

De man die vanochtend in alle vroegte werd opgepakt, beantwoordt aan de beschrijving en schets van de schutter. Hij werd gearresteerd toen hij terugkeerde naar een auto op de plek van de moord in Ozone Park, meldt NBC News.

Beelden van beveiligingscamera

Zondag gaf de politie in New York een compositietekening vrij van de vermeende dader. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien dat de moordenaar een donker poloshirt droeg en een korte broek aanhad. Na zijn daad vluchtte hij in allerijl weg. Het wapen had hij nog vast.

Het is nog niet duidelijk wat zijn motief is. Volgens de politie zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de twee moslims vanwege hun geloof om het leven zijn gebracht. Vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap in New York spreken daarentegen al van hate crime, en geloven dat er wel degelijke religieuze motieven zitten achter de dubbele moord. De twee zouden niet zijn beroofd en droegen traditionele kleding.

Moslims uit Bangladesh

Tijdens een persconferentie van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties, zei Kobir Chowdhury, een leider van een nabijgelegen moskee, volgens persbureau AP: ‘Let op mijn woorden. Dit is een haatmisdaad gericht op de islam. Terwijl wij vredelievend zijn.’ Ook sommige bezoekers van de moskee van de vermoorde imam, die vooral moslims uit Bangladesh diende, zeggen zeker te weten dat het hier om hate crime gaat.

Gisteren gingen zo’n honderd de straat op om te protesteren voor ‘rechtvaardigheid’.  In de wijk Ozone Park, waar veel mensen uit Bangladesh wonen, zei een andere buurtbewoner tegen The New York Daily News dat hij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verantwoordelijk acht, omdat hij met zijn ronkende retoriek ‘islamofobie’ zou verspreiden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.