Schoten, rellen en een dode in Milwaukee: wat speelt er?

15 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Rellen in Milwaukee Foto: AFP

Zaterdag is in de Amerikaanse stad Milwaukee, Wisconsin een 23-jarige man, Sylville Smith, door een 24-jarige agent doodgeschoten. Naar aanleiding van het incident zijn zaterdag en zondag rellen uitgebroken in de stad.

Zaterdagmiddag (lokale tijd) werd Smith na een verkeerscontrole door de politie staande gehouden, waarna hij door de agent is doodgeschoten. De reden van het conflict is onduidelijk maar Smith had een gestolen wapen in zijn bezit die hij op de agent richtte. Smith zou niet hebben geluisterd naar het bevel om het wapen neer te leggen, waarna de agent de man doodschoot.

Burgemeester Tom Barrett meldde dat de man een wapen vast had toen hij werd doodgeschoten. Dit was te zien op de camerabeelden van de bodycam van de agent. Volgens de politiechef van Milwaukee is Sylville Smith vaker met de politie in aanraking geweest.

Rellen om ‘racisme’

Naar aanleiding van de gebeurtenis zijn meteen zaterdagavond rellen uitgebroken. Woedende burgers gingen de straat op en beschuldigen de politie van racisme, maar zowel het slachtoffer als de politieagent is zwart. Tijdens de rellen is brand gesticht in onder meer winkels, auto’s en een benzinestation. De gouverneur van Wisconsin heeft de noodtoestand uitgeroepen en liet preventief 125 man van de Nationale Garde klaarstaan om zo nodig de politie te hulp te schieten.

Dat is geen loze maatregel geweest, want ook zondag zijn weer rellen uitgebroken in Milwaukee. Een groep van meer dan honderd demonstranten gooide met stenen naar de politie en er werd geschoten. Ook is er een gewonde gevallen, die is naar het ziekenhuis gebracht. Zeventien mensen zijn opgepakt.

‘Raciale problemen niet negeren’

Wethouder Khalif Rainey noemt de stad deze zomer een ‘kruitvat’ voor potentieel geweld. In een toespraak zei hij over de rellen dat ‘de gebeurtenissen niet gerechtvaardigd zijn, maar dat raciale problemen in Milwaukee niet moeten worden genegeerd’. Rainey noemt de rellen een gevolg van ongelijkheid, werkloosheid en laag opleidingsniveau. ‘Er moet iets gebeuren met deze problemen, de zwarte mensen van Milwaukee zijn moe om in onderdrukking te leven, dit is hun leven.’

In juli werden al protesten gehouden in Dallas, New York en Washington naar aanleiding van twee incidenten waarbij een zwarte Amerikaan werd doodgeschoten door een politieagent. In beide gevallen dacht de agent dat er een wapen werd getrokken, maar dit bleek niet het geval. De protesten zijn onderdeel van de Black-Lives-Matter-beweging. Die is ontstaan nadat een zwarte jongen in 2012 werd doodgeschoten door een politieagent. De beweging zet zich in tegen alle vormen van geweld tegen zwarten zoals politiegeweld, etnisch profileren en zwaardere straffen op basis van huidskleur.