buitenland

Politie schiet man neer in Minnesota, vriendin zet video online

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten

In de Verenigde Staten is opnieuw een video opgedoken van een zwarte man die door de politie is doodgeschoten. De video werd live via Facebook gestreamd door de vriendin van het slachtoffer.

De man Philando Castile (32) werd woensdagavond  in een voorstad van Saint Paul, Minnesota in zijn auto doodgeschoten. Volgens zijn vriendin Diamond Reynolds reikte hij op dat moment naar zijn rijbewijs.

Achterlicht

Op de video van de vriendin is Castile te zien omringd door een grote plas bloed. Hij zou op het moment dat hij werd aangehouden, hebben verteld dat hij een wapenvergunning had en dat hij een wapen bij zich droeg. Hij werd aangehouden omdat een van zijn achterlichten defect was.

De politie in Saint Paul heeft bevestigd dat een agent Castile heeft doodgeschoten. Ook het vierjarige dochtertje van Castile en zijn vriendin waren bij het incident aanwezig. De video van Reynolds duurt tien minuten en laat niet het moment zien waarop Castile wordt gedood, maar slechts de periode daarna.

Kogels

Vriendin Reynolds reageerde luttele uren na de dood van Castile tijdens een persconferentie ontsteld. ‘Politieagenten zouden niet zonder reden iemand mogen neerschieten’. Volgens haar hebben de agenten niet de moeite genomen om de pols van haar vriend te controleren, en sloegen ze haar vervolgens in de boeien. ‘Ze behandelden me alsof het allemaal mijn schuld was,’ aldus Reynolds. Volgens haar moest Castile vijf kogels incasseren.

Het is het tweede incident deze week: op dinsdag kwam een 37-jarige man om het leven bij een schietpartij in Baton Rouge, Louisiana. Ook dit keer ging het om een Afro-Amerikaanse man. Het incident zorgde voor grote opschudding.

De gouverneur van Minneapolis heeft naar aanleiding van het incident met Castile opgeroepen tot een federaal onderzoek. ‘Dit type gedrag is onaanvaardbaar,’ zegt gouverneur Mark Dayton.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bekijkt de situatie nog en heeft nog niet verklaard een formeel onderzoek uit te voeren naar het mogelijke gebruik van excessief geweld. Eerder op woensdag verklaarde Justitie wel een onderzoek te gaan uitvoeren naar de schietpartij in Baton Rouge. Hierbij waren twee politieagenten betrokken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.