Na ‘Dallas’: geweld tegen politie splijt Amerika

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Demonstranten in Baton Rouge gingen ook de afgelopen dagen de straat op. Foto: AFP

Na de aanval op politieagenten in Dallas borrelen de racistische spanningen in Amerika over. In veel Amerikaanse steden ontstonden zondag opstootjes tussen politie en zwarte demonstranten. De ‘Black Lives Matter’-beweging komt onder vuur te liggen, omdat geweld tegen de politie zou worden aangemoedigd.

De beweging die zich inzet tegen geweld jegens zwarte Amerikanen moet in de verdedigingsmodus na de actie van Micah X. Johnson. De 25-jarige veteraan schoot vrijdag twaalf agenten neer. Tijdens onderhandelingen met de politie gaf hij toe alleen blanken te willen doden. Johnson werd uiteindelijk door de politie om het leven gebracht.

De actie van Johnson lijkt een reactie op recente voorbeelden van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In de staten Minnesota en Louisiana kwamen deze week twee zwarte mannen om het leven door politiekogels, onder discutabele omstandigheden.

‘Wij begrijpen zijn daden wel’
De Black Lives Matter-beweging voert al jaren actie tegen politiegeweld en racisme, maar krijgt na de schietpartij in Dallas veel tegenwind. Een aantal kopstukken wilde de dodelijke aanval niet openlijk veroordelen.

Zo zei acteur Sir Maejor tegen persbureau AP dat hij de daden van Johnson ‘geheel begrijpt.’ ‘Ik wil het niet aanmoedigen, ik wil het niet rechtvaardigen. Maar ik begrijp het wel’. Een pastoor uit Dallas reageerde dat ‘dit is wat je krijgt als het meest gewelddadige land op aarde bent.’

Tal van politici reageren fel op zulke uitspraken. Volgens de Texaanse parlementariër Bill Zedler heeft de retoriek van de Black Lives Matter-movement Micah Johnson aangespoord agenten neer te schieten. Oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani noemt de hele slogan ‘Black Lives Matter’ racistisch en ‘on-Amerikaans’. ‘Uiteindelijk wordt 99 procent van de overleden zwarte Amerikanen gedood door een burger, vaak ook zwart.’

Veel nieuwe protesten
De protesten tegen politiegeweld gaan ondertussen gewoon door. In Baton Rouge, de hoofdstad van Louisiana, probeerden zo’n 2.000 betogers een snelweg af te sluiten, beelden die doen denken aan de jaren zestig.

De politie greep in en arresteerde binnen twee dagen 150 mensen, veelal voor het verstoren van de openbare orde. Bij het vallen van de avond werden de demonstranten agressiever, aldus de politie. Een groot deel van de arrestanten kwam niet uit de stad zelf.

In St. Paul, Minnesota, ging het er minder vreedzaam aan toe. Daar raakten 21 agenten gewond door stenen, flesjes en vuurwerk. Ook in een reeks andere steden als Dallas en San Antonio kwam het afgelopen weekend tot rellen en opstootjes.

2016-07-09 00:00:00 ST. PAUL, MN - JULY 09: Protestors raise their hands as police attempt to move them off highway I-94 which they shut down on July 9, 2016 in St. Paul, Minnesota. Protests and marches have occurred every day since the police killing of Philando Castile on June 6, 2016 in Falcon Heights, Minnesota. Stephen Maturen/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Demonstranten in St. Paul. Foto: AFP