buitenland

Vijf agenten doodgeschoten in Dallas na gerichte aanval

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Een demonstratie tegen politiegeweld in de Amerikaanse stad Dallas is volledig uit de hand gelopen. Twaalf agenten werden door sluipschutters beschoten. Vijf kwamen om het leven, zeven verkeren in kritieke toestand. Vier daders werden gepakt.

Net als in veel andere Amerikaanse steden werd donderdagavond lokale tijd een protestmars georganiseerd, naar aanleiding van twee schietpartijen waarbij politieagenten een zwarte man neerschoten. De demonstratie in Dallas liep uit de hand toen sluipschutters vanaf hoge gebouwen in de stad het vuur openden op agenten die door Main Street patrouilleerden.

Volgens politiechef David Brown was het een gerichte aanval. Zeker elf agenten werden beschoten, veelal in hun rug. Vijf agenten zijn overleden, zeven anderen werden geraakt en worden behandeld in het ziekenhuis. Twee burgers werd geraakt door een kogel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het leek een oorlogszone
Na een hevige schietpartij werd een van de daders door een arrestatieteam overmeesterd. ‘Het leek wel een oorlogszone’, vertelt een demonstrant tegen lokale tv-zender KDFW. ‘De kogels vlogen in het rond.’

Een andere dader kwam om, nadat hij zichzelf had verschanst in een parkeergarage. Hij zou hebben gedreigd nog meer slachtoffers te maken en beweerde bommen te hebben neergelegd in de stad. Na urenlange onderhandelingen werd de dader gedood door explosieven van de politie, naar binnen gebracht met een robot. 

De politie pakte ook twee andere verdachten op en spreekt van vier daders, onder wie een vrouw, die nauw samenwerkten. Zo hadden ze tactische posities ingenomen om agenten in kruisvuur te vangen. Vooralsnog wil de politie niets kwijt over een mogelijk motief van de schutters.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Recent politiegeweld
De Amerikaanse president Barack Obama reageerde vanuit Polen, waar vrijdag een NAVO-top begint, op de schietpartij. Hij noemde de aanval ‘afschuwelijk, gecalculeerd en verdorven’. Volgens Obama staat de schietpartij echter niet op zichzelf. ‘Een groot deel van de bevolking dat het gevoel heeft dat ze door de kleur van hun huid een andere behandeling krijgen van de politie.’

Aanleiding voor het protest in Dallas, diezelfde avond ook gehouden in steden als New York en Washington, zijn twee recente incidenten van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Dinsdagavond werd de 37-jarige Alton Sterling door agenten doodgeschoten, omdat ze dachten dat hij een wapen wilde trekken.

Woensdagavond werd Philando Castile (32) in zijn auto neergeschoten, wat door zijn vrouw live op Facebook werd gestreamd. Te zien is hoe Castile tegen de agent zegt dat hij zijn papieren pakt en hem waarschuwt dat hij wel een legaal wapen op zak heeft. De politieagent schoot daarna vier keer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.