#American Dreamers

Nieuwe ophef Trump: suggereerde hij neerschieten Clinton?

09 augustus 2016Leestijd: 3 minuten

Donald Trump heeft opnieuw voor ophef gezorgd met een controversiële uitspraak, ditmaal over Hillary Clinton. Zinspeelde hij op het gebruik van geweld tegen zijn Democratische rivaal?

Trump schetste dinsdag een scenario waarin Clinton tot president is verkozen en ‘linkse rechters’ benoemt – een gruwel in de ogen van de Republikeinen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Recht op bezit van vuurwapens

De Republikeinse presidentskandidaat sprak zijn aanhang toe in Wilmington, in de staat North Carolina. ‘Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daar aan kunnen doen,’ zei Trump, een scenario dat door zijn fans met boegeroep werd beantwoord.  ‘Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet niet.’ In het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd. In het bovenstaande filmpje is op het eind nog net te zien hoe mensen –  achter Trump – er een beetje om moeten lachen, en elkaar wat verbaasd aan kijken – of ze het wel goed hadden gehoord.

De campagne van Donald Trump kende hoogte- en dieptepunten, maar vorige week was veruit zijn slechtste, schrijft Derk Jan Eppink in zijn wekelijkse bijdrage voor Elsevier over de Amerikaanse verkiezingen. Lees de column hier >
2016-08-04 00:00:00 PORTLAND, ME - AUGUST 04: Republican Presidential candidate Donald Trump speaks at the Merrill Auditorium on August 4, 2016 in Portland, Maine. Sarah Rice/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

De manager van Clintons campagne reageerde onmiddellijk op de uitlatingen van Trump. Volgens Robby Mook is het simpelweg gevaarlijk wat Trump heeft gezegd. ‘Iemand die president van de Verenigde Staten wil worden, kan op geen enkele manier geweld suggereren.’ Volgens Trumps campagneteam is de opmerking verkeerd geïnterpreteerd. Hij bedoelde ‘de kracht van eenwording’, zegt Jason Miller.  ‘De mensen van het tweede amendement zijn zeer geestdriftig en enorm verenigd, waardoor ze veel politieke macht hebben. En dit jaar zullen ze in recordaantallen stemmen, niet op Hillary Clinton, maar op Donald Trump.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Niet de eerste keer

Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand uit het Trump-kamp oproept tot geweld tegen Clinton. Al Baldasaro, die Trump adviseert over veteranenkwesties, heeft meermaals gezegd dat Clinton wat hem betreft moet worden geëxecuteerd vanwege hoogverraad, in verband met de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi die aan vier mensen, onder wie de ambassadeur, het leven kostte.

‘Deze hele zaak is om misselijk van te worden,’ zei Baldasaro vorige maand in een radio-interview. ‘Hillary Clinton zou in de vuurlinie moeten worden gezet en moeten worden doodgeschoten wegens hoogverraad.’ Trump zit de laatste weken in de verdrukking. Er was een storm van protest na zijn uitspraken over de islamitische moeder van een omgekomen Amerikaanse soldaat in Irak. In de peilingen staat de vastgoedmagnaat er ook niet goed voor. Clinton zou op dit moment de verkiezingen winnend afsluiten, en dus intrek kunnen nemen in het Witte Huis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.