Na virale foto Syrisch jongetje verhogen activisten druk op Obama

20 augustus 2016Leestijd: 3 minuten
Het beeld van het jongetje Omran zorgde opnieuw voor massale verontwaardiging - Foto: AFP

Mensenrechtenactivisten voeren de druk op de Verenigde Staten op om meer Syrische vluchtelingen op te nemen. De verontwaardiging is groot, nadat beeldmateriaal van het Syrische jongetje Omran Daqneesh afgelopen week viral ging op sociale media.

Het doet denken aan de massale verontwaardiging die ontstond na het beeld van het Syrische jongetje Aylan, die in september vorig jaar aanspoelde op de kust van de Turkse badplaats Bodrum.

Activisten ‘geïnspireerd’ door Syrisch jongetje

Hoewel de Amerikaanse president Barack Obama goed op weg is om de beoogde 10.000 Syrische vluchtelingen dit jaar op te nemen in Amerika, willen mensenrechtenactivisten nu meer. De ‘activisten’ worden geïnspireerd door de foto van Omran, meldt Politico.

Het beeld van Omran verscheen deze week op sociale media. Hij is met bebloed gezicht te zien in een ambulance nadat hij en zijn familie uit het puin werden gehaald in de Syrische stad Aleppo. De stad ligt al geruime tijd onder vuur, nadat het Syrische regeringsleger in combinatie met de Russen besloot een offensief uit te voeren op rebellen.

Activisten, van onder meer Human Rights First, dringen er bij Obama op aan dat hij minstens 200.000 vluchtelingen opneemt, inclusief tienduizenden Syriërs. Ook de Amerikaanse tak van Oxfam greep het beeldmateriaal van Omran aan om een petitie uit te sturen, waarin Obama en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry worden opgeroepen om het conflict in Syrië te beëindigen, en meer vluchtelingen op te nemen.

De Amerikaanse president maakt zich op voor een migratietop op 20 september, waarin hij waarschijnlijk andere landen zal oproepen om het aantal opgenomen vluchtelingen te verdubbelen. Volgens de activisten moet Obama zelf meer doen, het ‘goede voorbeeld geven’, als hij wil dat Europese landen meer vluchtelingen opnemen.

Republikeinen en Democraten lijnrecht tegenover elkaar

Het vluchtelingenissue ligt gevoelig in de politieke campagnes voor de presidentsverkiezingen van 2016. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton verklaarde eerder dat ze open staat voor het idee om meer Syriërs op te nemen. Haar Republikeinse rivaal Donald Trump wil dat echter niet, vanwege de mogelijkheid dat zich terroristen tussen de migrantenstroom bevinden. De reeks aanslagen die de afgelopen tijd in Europa zijn gepleegd, sterken hem daarin. Hij vergelijkt Clinton dan ook met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, inmiddels berucht geworden om haar opendeurenbeleid voor Syriërs.

Maar volgens woordvoerders van Obama maken vluchtelingen die via het herplaatsingsprogramma van de Verenigde Staten naar Amerika komen een veel strengere security screening door dan andere immigranten. Sinds oktober vorig jaar zijn er 9.000 Syrische vluchtelingen toegelaten tot de Verenigde Staten, waarmee het land zijn doel al bijna behaald heeft.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn er zo’n 4.8 miljoen Syrische vluchtelingen in totaal, waarvan de meesten in Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte. Tijdens de top zal Obama waarschijnlijk ook meer financiële hulp aankondigen voor landen in het Midden-Oosten die momenteel vluchtelingen opnemen. Hoewel landen als Libanon en Jordanië inderdaad massale vluchtelingenkampen hebben, zijn er nog altijd vele landen in de regio die vrijwel geen Syrische vluchtelingen opnemen. Golfstaten als Qatar en Saudi-Arabië zijn hier voorbeelden van.

Daarnaast zijn het afgelopen jaar honderdduizenden Syriërs naar Europa getrokken via de migratietroute. Nadat Europa in een migratiecrisis werd gestort, verklaarde Obama dat Amerika het totale aantal op te nemen vluchtelingen zou ophogen van 70.000 tot 85.000. Daarbij gaat het dus niet alleen om Syriërs, maar ook om bijvoorbeeld migranten uit Noord- en Midden-Afrika.

De mensenrechtenorganisaties verwachten niet dat de Amerikanen daar nog meer bovenop doen. De Republikeinen moeten namelijk hun akkoord geven om meer geld in het herplaatsingsprogramma te stoppen, iets wat naar alle waarschijnlijkheid niet gaat gebeuren.

Elif Isitman
Elif Isitman (1987) was van 2014 tot 2018 webredacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Elif Isitman

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.