buitenland

FBI wist van aanslag Garland: waarom deden ze niets?

08 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De FBI wist vorig jaar dat IS-terroristen een aanslag wilden plegen bij een Mohammed-expositie in Amerika, waar ook Geert Wilders was. Een undercover agent lijkt een van de daders zelfs te hebben aangemoedigd.

Op 3 mei 2015 openden twee mannen het vuur tijdens een bijeenkomst in Garland, Texas. Daar werd een expositie van Mohammed-cartoons georganiseerd. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders en de islamkritische Amerikaan Pamela Geller spraken er. Bij de schietpartij raakte een agent gewond, beide schutters werden doodgeschoten.

Ophef over opruiende sms van FBI-agent
Uit een verklaring van de FBI die afgelopen week onder ede werd ingebracht tijdens een rechtszaak tegen Erick Jamal Hendricks, een Amerikaanse aanhanger van Islamitische Staat (IS), blijkt dat de FBI veel informatie had over een mogelijke aanslag in Garland. Toch werden de sprekers van tevoren niet ingelicht over de dreiging en werd niet ingegrepen.

Verschillende undercover agenten hadden nauw contact met Jamal Hendricks en een van de Garland-schutters, Elton Simpson. Een agent stuurde Simpson daags voor de schietpartij nog een sms, die in Amerikaanse media voor ophef heeft gezorgd: ‘Scheur Texas uit elkaar’, schreef de agent. Simpson antwoordde: ‘Je weet wat er gebeurde in Parijs (een verwijzing naar de Charlie Hebdo-aanslag, red.), dus dat spreekt voor zich’.

Agent hielp mee met voorbereidingen, tot op de dag zelf
Het is op zijn minst ‘ongepast’ voor een FBI-agent om een vermeende terrorist op zo’n manier aan te moedigen een aanslag te plegen, zegt Michael German, zelf een voormalig FBI-agent, tegen nieuwswebsite The Daily Beast. ‘Mogelijk waren de smsjes een geval van hyperbolische retoriek en was het niet de bedoeling dat ze naar Texas zouden gaan om daar schade aan te richten.’

De documenten laten echter ook zien dat de betreffende agent Hendricks hielp om allerlei informatie over de Mohammed-expositie te verzamelen. Op de dag van de schietpartij was de undercover agent in Garland en nam hij nog contact op met Hendricks. Die vroeg hem naar zaken als ‘hoe is de politiebewaking’, ‘zijn er sluipschutters’ en ‘hoeveel mensen zijn aanwezig’. De antwoorden van de agent worden niet vermeld in de papieren.

Doelwit van de jihadisten was mogelijk Pamela Geller, die in de gesprekken onder meer ‘een varken’ wordt genoemd. Geert Wilders, die zelf dacht geen doelwit te zijn geweest, komt niet voor in de gesprekken. De PVV-voorman heeft Kamervragen gesteld aan premier Mark Rutte naar aanleiding van de berichtgeving.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.