buitenland

Meer bekend over schutters Mohammed-expositie

05 mei 2015

Langzaam wordt er meer bekend over de twee mannen die het vuur openden bij een Mohammed-expositie in Texas, waar Geert Wilders hoofdspreker was. De oma van schutter Nadir Soofi kan niet geloven dat haar kleinzoon dit heeft gedaan.

Oma Shirley Dromgoole of Garwood zegt tegen NBC News dat haar kleinzoon geen terrorist is, en dat hij is beïnvloed door zijn huisgenoot Elton Simpson.

Moslim

Soofi is een 34-jarige gescheiden vader. ‘Elke keer dat ik hem zag, was hij een goede jongen,’ zegt zijn grootmoeder. Simpson en Soofi deelden samen een appartement in Phoenix, de hoofdstad van Arizona.

Nadir Soofi is van Pakistaanse afkomst en is door zijn vader opgevoed als moslim. Dromgoole noemt haar kleinzoon ‘verantwoordelijk’ en ‘respectvol’. ‘Hij probeerde het goed te doen bij welke baan hij ook had. Hij had een goede opleiding. Met wie hij dit ook heeft gedaan, heeft hem overgehaald.’

Ook de familie van Elton Simpson kan niet geloven dat hij aandeel heeft gehad in de aanval in Garland. De twee mannen openden het vuur, terwijl binnen een Mohammed-cartoonwedstrijd en –expositie aan de gang was. Vlak voor de schietpartij gaf PVV-leider Wilders een toespraak. Hij was al weg op het moment dat de mannen het vuur openden.

Jihad

De familie van Elton Simpson zegt ‘gebroken’ te zijn door de gebeurtenis en heeft geen idee waarom hij zou schieten bij een Mohammed-expositie. Vijf jaar geleden werd de dertigjarige Simpson veroordeeld, omdat hij had gelogen tegen een FBI-agent. Volgens de aanklager wilde Simpson naar Somalië afreizen om zich aan te sluiten bij de jihad, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

In een verklaring laat zijn familie weten geweld niet goed te keuren en het ‘het werk steunen van mannen en vrouwen voor veiligheidsdiensten’. ‘Wij bidden voor iedereen die is geraakt door deze nutteloze daad van geweld, in het bijzonder voor de beveiligingsmedewerker die is geraakt toen hij zijn plicht vervulde.’

Verder benadrukt de familie dat ook zij geen idee hadden van de plannen van Simpson. ‘Net als iedereen in ons mooie land, is het voor ons moeilijk te begrijpen hoe dit is gebeurd.’ Daar wil de familie het bij laten: ‘Ons hart is gebroken en we zijn gechoqueerd en in rouw.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.